'Een verslaving kan pas stoppen als je het bespreekbaar maakt'

NIJMEGEN - Als je een verslaving wilt overwinnen, moet het bespreekbaar gemaakt worden. Dat zegt dichteres Tjitske Jansen, die eerder te maken had met een computerspelletjesverslaving.

In het programma Op Weg Naar Wijsheid loopt presentator Klaas Drupsteen met bekende Gelderlanders de Walk of wisdom bij Nijmegen. Dit keer met dichteres Tjitske Jansen. Ze schreef ooit over haar verslaving, waarop ze een brief kreeg van een vrouw die ook een verslaving had. "Die schreef dat ze een eetverslaving had."

Bekijk de video. De tekst gaat eronder verder.

De vrouw schreef ook dat ze een stapel pannenkoeken had gebakken en bewust in de prullenbak had gegooid. "Maar die heeft ze er toch weer uitgehaald, gewassen, opgewarmd en opgegeten." Tjitske maakte er later grapjes over. "Die eetverslaving is op zichzelf natuurlijk niet grappig, maar toch weer wel."

"Maar door er op zo'n manier over te schrijven dat je erom kan lachen, creëer je een ruimte om het bespreekbaar te maken", vertelt Tjitske. "Het is ook het idee bij elke verslaving, dat het pas kan stoppen als je het kan zeggen en erkennen."

Bekijk hieronder de hele uitzending van Op Weg Naar Wijsheid.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!
Deel dit artikel: