nieuws

Herdersechtpaar verdient niks met schaapskudde in Warnsveld

Schaapskudde De Belhamel.
Schaapskudde De Belhamel. © Omroep Gelderland
WARNSVELD - "Als ik kijk naar mijn inkomsten van het afgelopen jaar: nul", vertelt schaapherder Harrie Jansen in de schaapskooi in Warnsveld. "Ik heb gelukkig mijn pensioen naar voren kunnen halen." Harrie was hiervoor wijkagent. Hij runt nu samen met zijn vrouw Elly de schaapskudde De Belhamel.
Met passie verzorgen ze samen de drachtige schapen. "Ze groeien lekker, dikke buiken... het gaat goed", vertelt Elly, die zaterdag vier ooitjes en twee rammetjes ter wereld zag komen.
Met de schaapskudde gaat het goed, maar financieel gaat het met het stel dus minder. Ze zijn nu één jaar lang de nieuwe eigenaren van de kudde, maar een salaris zit er niet in.
Bekijk de video. De tekst gaat eronder verder.
Herdersechtpaar verdient niks met schaapskudde in Warnsveld

Meer schaapherders met weinig inkomsten

Dat bevestigt ook de stichting De Belhamel, waar de kudde onder valt. Secretaris Inge Hase legt uit dat er wel geld binnenkomt van bijvoorbeeld begrazingsopdrachten. Maar dat geld wordt direct weer uitgegeven en besteed aan de kudde volgens Hase.
"Er moeten netten gekocht worden, voer gekocht worden, medicijnen. Het geld gaat daaraan op. Een salaris, daar hoeven de herders niet op te rekenen ben ik bang..." Hase weet dat meerdere Gelderse schaapskuddes het financieel moeilijk hebben.
Voor schaapherder Lammert Niesing in Heerde ligt het anders. De stichting schaapskudde Epe-Heerde wordt door de gelijknamige gemeenten ondersteund, ook de provincie draagt een steentje bij. "Het is niet anders dan anders", vertelt de herder van de Veluwse heideschapen.

Schapenwol wordt vernietigd

Harrie vertelt dat zij het zwaar hebben. "Door corona heeft mijn voorganger meer geld gekregen voor de schapen dan ik. Want door corona zitten de restaurants dicht, dus minder afzet."
Kilo's aan schapenwol is door Harrie en Elly zelfs vernietigd. "We hebben het gestort, dat betekent dat we er zelfs voor moesten betalen." Hij legt uit dat wol normaal richting China gaat maar dat door corona de markt dicht zit.
Tekst gaat verder onder de foto.
© Omroep Gelderland

Lammetjesdag online

Waarschijnlijk gaat er door corona ook een streep door de traditionele lammetjesdag. Er gelden nog steeds door de overheid opgelegde reisbeperkingen om zo de verspreiding van Covid-19 tegen te gaan.
Stichting De Belhamel kijkt naar een online alternatief. Op de website van de schaapskudde zullen dan foto's van lammetjes geplaatst worden. Deze dieren kan je dan sponsoren. Op die manier hoopt de schaapskudde extra geld te ontvangen.