nieuws

Celstraf geëist tegen Nijmegenaar die koning en Rutte bedreigde

De koning blokkeerde de Nijmegenaar nadat hij door de man op Twitter was bedreigd.
De koning blokkeerde de Nijmegenaar nadat hij door de man op Twitter was bedreigd. © ANP
ARNHEM - De man van 50 uit Nijmegen die de koning en minister-president Rutte met de dood zou hebben bedreigd moet, als het aan het Openbaar Ministerie (OM) ligt, 264 dagen de cel in. Daarvan zijn 180 dagen voorwaardelijk.
De Nijmegenaar uitte zijn bedreigingen aan koning Willem-Alexander en de premier op Twitter. De koning had de man nadien geblokkeerd op de berichtendienst.
De minister-president daarentegen deed aangifte en de man zat drie maanden in voorarrest.
Tegen de koning zou de verdachte op Twitter hebben gezegd 'dat zijn tijd was gekomen'. Rutte beschuldigde hij ervan pedofiel te zijn en de premier zou ‘maandag voor honderd procent dood zijn en er zou nooit iemand voor veroordeeld worden’.
Verslaggever Petra Kuzee woonde de zitting bij:

Verbaasd dat hij serieus werd genomen

Hij heeft de beschuldigingen bekend. De man was ook verbaasd dat zijn acties serieus werden genomen. De Nijmegenaar zat, verklaarde hij, ‘in een lastige periode'. Hij had net gehoord vader te zijn van een dochter van 32 en hij had zijn tweets verstuurd onder invloed van kalmeringsmiddelen.
Justitie eiste verder een contactverbod voor de verdachte en een locatieverbod, geen bezoekjes aan Den Haag derhalve. Omdat deskundigen verschillende stoornissen bij de man hebben vastgesteld zou de Nijmegenaar eigenlijk behandeld moeten worden. Daar wil de man niet aan meewerken.
De eis van het OM is nu dat de man zich verplicht meldt bij de reclassering. Gaat hij weer de fout in, dan moet hij zich alsnog onder behandeling stellen.
Uitspraak over twee weken.