nieuws

Duizenden bodemschatten vertellen oorlogshistorie Nijmeegs Goffertpark

De gevonden munitie werd eerder tot ontploffing gebracht
De gevonden munitie werd eerder tot ontploffing gebracht © Gemeente Nijmegen
NIJMEGEN - Rantsoenblikken, munitiekisten en zelfs een deur van een Amerikaanse officierswagen: het is een greep uit de voorwerpen die in de afgelopen maanden werden gevonden in de bodem van het Nijmeegse Goffertpark. Bij gebrek aan concerten greep de gemeente Nijmegen 2020 aan om flink bodemonderzoek te doen.
In totaal zijn 3650 objecten gevonden, vooral metalen voorwerpen uit de Tweede Wereldoorlog. Zo werden ook onderdelen van een Duitse radio, Engelse Dry Gin en fragmenten van Engelse kranten gevonden. De munitie die werd gevonden is al tot ontploffing gebracht.
In het Nijmeegse Goffertpark zijn in het verleden vaker explosieven uit de Tweede Wereldoorlog opgedoken. Bijvoorbeeld de Britse granaat die werd ontdekt tijdens de opbouw van het podium voor een concert van Guns N' Roses.

Kampement

Het Goffertpark in Nijmegen was tijdens de Tweede Wereldoorlog in gebruik door de Wehrmacht, met een luchtafweergeschut in het midden en de rest als oefenweide daar omheen. Nadat Nijmegen door de geallieerden was veroverd, kwam er een overwegend Brits kampement, dat diende als uitvalsbasis voor het Rijnlandoffensief in februari 1945.
De Nijmeegse Truus Peters woont al haar hele leven tegenover het park en vertelt op de website van de gemeente Nijmegen prachtig over de Engelse periode in het park. “We hebben toen met 27 kinderen op een tank gezeten. Dat weet ik nog heel goed. We hebben een rondje gemaakt door heel het Goffertpark. Toen de Engelsen hier zaten, was het voor mij eigenlijk een hele leuke tijd, ondanks dat het oorlog was.”

Ouder dan WWII

Een aantal vondsten komt uit de tijd voor de Tweede Wereldoorlog. Zo werd aardewerk gevonden uit de achttiende of negentiende eeuw, en een munt uit de Romeinse tijd, vermoedelijk uit de tijd van Hadrianus, die regeerde van 117-138 na Christus.
Alle vondsten worden in het voorjaar tentoongesteld in het Huis van de Nijmeegse Geschiedenis.