Wageningen van het gas af, maar pas tien jaar later

WAGENINGEN - Wageningen gaat tien jaar later dan gepland van het gas af. De gemeente zet nu in op 2040 in plaats van 2030, staat in de donderdag gepresenteerde warmtevisie. "Het is heel complex", zegt wethouder Anne Janssen.

"Technisch kan het, maar het is wel belangrijk dat we ook haalbaar en betaalbaar van het gas af gaan. Daar hebben we gewoon langer de tijd voor nodig", vervolgt de wethouder.

Dure warmtepompen

"Betaalbaarheid heeft vanaf het begin bovenaan het lijstje gestaan", zegt ze. In Wageningen wonen bijvoorbeeld heel wat mensen die niet een paar duizend euro hebben liggen om een warmtepomp aan te schaffen. Voor hen is die energietransitie nu nog te duur. De gemeente wil hen helpen door een voortrekkersrol op te pakken en financiering te regelen met rijkssubsidies.

Benedenbuurt als eerste

De Benedenbuurt gaat in 2023 als eerste van het gas af. Dat gebeurt met een klein eigen warmtenet. Daarna volgen de wijken Bovenbuurt, Horsten, Weiden en Buurt Oost en West. Voor de meeste wijken duurt het nog tien tot vijftien jaar voor ze van het gas afgaan. In 2040 moeten uiteindelijk alle wijken in Wageningen over zijn op een andere warmtebron.

Inzet

Wageningen zet bij de transitie van gas naar andere warmtebronnen volop in op een warmtenet in samenwerking met papierfabriek Parenco en warmtepompen bij mensen thuis. "Grofweg geldt: een warmtenet voor de plekken waar woningen dichtbij elkaar staan", zegt de wethouder. "Bijvoorbeeld bij flats. En warmtepompen daar waar woningen niet zo dicht bij elkaar staan."

De Woningstichting gaf eerder al aan dat de ambitie van de gemeente om in 2030 van het gas af te zijn, te hoog gegrepen was.

Zie ook: Gasopgave Wageningen te groot voor Woningstichting

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!
Meer over dit onderwerp:
WAGENINGEN GEMEENTE WAGENINGEN
Deel dit artikel: