nieuws

Epe wil zestig starters tegemoet komen op krappe woningmarkt

Foto ter illustratie.
Foto ter illustratie. © Pixabay
EPE - Om starters op de woningmarkt meer mogelijkheden te geven, wil de gemeente Epe hen tegemoetkomen. Dat kan door middel van een starterslening, die maximaal 12 procent is van de koopsom.
Krapte op de huizenmarkt zorgt al jaren voor problemen, juist bij starters. De huizenprijzen blijven oplopen en dat is slecht nieuws voor mensen die hun eerste woning willen kopen. Het college van Epe wil hen meer financiële ruimte bieden.

Leeftijdsgrens geschrapt

Met de starterslening kunnen zij meer neerleggen voor een woning. De eerste drie jaar hoeven ze die lening nog niet terug te betalen. Het gaat om een tegemoetkoming voor huizen tot 288.000 euro. Wie een energieneutrale woning op het oog heeft, kan nog eens 10.000 euro meer lenen.
De provincie Gelderland betaalt mee aan de lening. Een voorwaarde vanuit de provincie is dat er geen leeftijdsgrens meer kleeft aan de lening (die was 35 jaar). Zolang het gaat om de eerste woning en de koopsom het maximum niet overschrijdt, kom je in aanmerking. Zo moeten starters hun kansen aanzienlijk zien toenemen.
Er zit overigens wel een grens aan het aantal leningen: op dit moment is er een budget voor zestig starters. De raad beslist op 18 februari over het voorstel.