Celstraffen van 2 tot 3,5 jaar voor 'drugskoks' Didam

DIDAM - Vier mannen hebben donderdag onvoorwaardelijke celstraffen van twee tot drieënhalf jaar gekregen voor de productie en het in bezit hebben van harddrugs in een voormalig lab in Didam. Het Openbaar Ministerie had hogere straffen geëist, van vier tot vijf jaar. Het amfetaminelab, dat tegenover het gemeentehuis zat, werd afgelopen april ontdekt. Volgens justitie ging het om een groot en professioneel lab.

De drugs werd gemaakt in een loods bij een woonhuis, dat werd gehuurd en bewoond door één van de vier mannen. De politie kwam het drugslab op het spoor na een melding van brand. Het lab zou in er in ieder geval sinds eind maart hebben gezeten.

'Groot en professioneel lab'

De vier mannen, tussen de 31 en 49 jaar oud, beweerden twee weken geleden op zitting allemaal dat hun rol bij het lab maar klein was geweest. Bovendien zou er geen winst gemaakt zijn, maar zouden ze enkel verlies geleden hebben, omdat er van alles mis ging in het lab.

Maar de officier van justitie zag dit anders: "Het betrof hier een groot en professioneel lab waar veel mensen bij betrokken waren". Volgens de officier is er ook wel degelijk geld verdiend, zeker een ton.

Justitie ging er vanuit dat naast de aanwezigheid van 40 liter amfetamineolie ook 149 liter was geproduceerd, maar dit acht de rechtbank niet bewezen. Wel acht de rechtbank bewezen dat de vier mannen drugs hebben geproduceerd en voorhanden hadden.

Bovendien is van de vier dna gevonden op spullen in het lab, zoals gasmaskers, veiligheidsbrillen en handschoenen. Ook is er bewijs te vinden in gegevens van de chatdienst Enchrochat, die veel door criminelen werd gebruikt.

Lagere straffen

De 31-jarige man, die wordt gezien als coördinator, krijgt de hoogste straf: hij moet 3,5 jaar de cel in. Zijn halfbroer van 38 die het huis huurde en bewoonde moet twee jaar en acht maanden achter tralies. Een man van 49 die door de rechtbank wordt gezien als één van de drugskoks krijgt een celstraf van drie jaar. De 47-jarige krijgt twee jaar cel, omdat hij maar twee dagen in het lab gewerkt zou hebben.

De straffen vallen in alle gevallen lager uit dan de eisen van justitie, onder meer omdat niet bewezen kan worden dat er 149 liter amfetamineolie is geproduceerd.

De vier mannen waren niet bij de uitspraak van de rechtbank aanwezig.

Zie ook: Drugslab tegenover gemeentehuis: jarenlange celstraffen geëist

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!
Meer over dit onderwerp:
DIDAM GEMEENTE MONTFERLAND DRUGS
Deel dit artikel: