Doetinchem, Wijchen en Zaltbommel staan op scherp vanwege mogelijke rellen

DOETINCHEM - De burgemeesters van Doetinchem, Wijchen en Zaltbommel staan op scherp, omdat er op sociale media berichten circuleren waarin mensen elkaar oproepen dinsdagavond te gaan demonstreren tegen de coronamaatregelen. In Doetinchem wil een groep zich verzamelen om de stad ‘te verdedigen’ tegen relschoppers.

Zie ook: LIVEBLOG | Politie stuurt mensen weg uit centrum Doetinchem, noodbevel van kracht

Het is nog niet duidelijk of de gemeenten een noodbevel gaan uitvaardigen vanwege de vermeende onrust. Daarover zijn de burgemeesters nog met de politie in overleg. Een noodbevel betekent dat de burgemeester vergaande bevoegdheden krijgt de orde te handhaven.

Tegengeluid in Doetinchem

Het protest in Doetinchem staat gepland om 21.00 uur, het is niet duidelijk waar het zou moeten plaatsvinden. Burgemeester Mark Boumans van Doetinchem heeft een noodbevel klaarliggen, maar of deze ook wordt uitgevaardigd is nog niet duidelijk.

Op sociale media gaan berichten rond van een groep die zich wil verzamelen om de stad ‘te beschermen.’ De groep wil voorkomen dat ‘hun stad’ geplunderd wordt en dat winkels worden vernield. "Wij staan hier lijnrecht tegenover", klinkt het. De groep zou voor een deel uit Graafschap-supporters bestaan. De Doetinchemse volkszanger Tinus Hoekstra deelde ook een bericht.

Ook wij zijn er voor onze stad 💪🏻

Posted by Tinus Hoekstra on Tuesday, January 26, 2021

Doetinchemse ondernemers nemen de geruchten serieus, maar er heerst geen paniek zegt binnenstadmanager Louis van Andel. "Ik weet niet of er al ruiten worden dichtgetimmerd, ik kan mij voorstellen dat er spullen binnen worden gezet."

'Alle noodzakelijke maatregelen'

Burgemeester Marijke van Beek van Wijchen zegt de signalen dat er mogelijk relschoppers naar de stad komen uiterst series te nemen. Hoe laat en waar dat protest zou plaatsvinden, is niet bekend. "Vertrouw erop dat ik alle noodzakelijke maatregelen tref", schrijft ze.

Ook in Zaltbommel zou er dinsdagavond een protest plaatsvinden. Daarom ligt ook daar volgens burgemeester Pieter van Maaren een noodbevel klaar. Daarnaast is er extra politie beschikbaar voor als het onrustig wordt.

Maandagavond werd er in Groesbeek, Harderwijk en Nijmegen een noodbevel uitgevaardigd na oproepen op sociale media om te rellen. De verwachtte onrust bleef echter uit.

Zie ook: Grote rellen blijven vooralsnog uit, meerdere noodbevelen van kracht

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!
Meer over dit onderwerp:
DOETINCHEM GEMEENTE DOETINCHEM WIJCHEN
Deel dit artikel: