nieuws

Ontsnapte tbs'er hoort 12 jaar cel en nieuwe tbs eisen

De aanhouding in Ochten.
De aanhouding in Ochten. © Omroep Gelderland
OCHTEN - Tegen de man die ontsnapte uit de forensische kliniek de Kijvelanden in Poortugaal, is twaalf jaar cel en tbs met dwangverpleging geëist. De 53-jarige verdachte, Antonie van H., vluchtte samen met medegedetineerde Dennie M. (37). Bij Ochten kwam het tot een vuurgevecht met agenten, die Dennie M. doodschoten.
De tbs'ers ontsnapten bijna een jaar geleden vanuit een afdeling voor extreem-vluchtgevaarlijke patiënten door een medewerker te gijzelen met een gaspistool en een mes. Het duo kon binnen vier minuten de kliniek met een taxi verlaten. Ook de chauffeur werd gegijzeld.
M.'s vriendin Cindy S. (43) hoorde vrijdag in de rechtbank in Rotterdam drie jaar cel tegen zich eisen, waarvan zes maanden voorwaardelijk. De vrouw heeft bekend dat ze voor M. een gaspistool, een mes en een mobieltje de kliniek in heeft gesmokkeld na minutieuze instructies van haar vriend.

'De rillingen lopen over je rug'

"Deze zaak heeft enorm veel impact gehad, zowel voor de maatschappij als bij de mensen die bedreigd zijn en moesten vrezen voor hun leven", zei de officier van justitie. "Het is onvoorstelbaar hoe angstig de momenten voor een ieder moeten zijn geweest. De rillingen lopen over je rug. Wat begon als een normale werkdag eindigde in een nachtmerrie die zich tot de dag van vandaag voortsleept."