Nog steeds veel onduidelijkheid voor verenigingen in historische watermolen

WENUM-WIESEL - De dorpsraad Wenum-Wiesel krijgt de tijd om plannen te maken voor de Wenumse watermolen. Het historische object en het terrein eromheen moeten in de verkoop. Verenigingen die daar nu zitten, vrezen hierdoor voor hun toekomst. De gemeente zegt bij het uitzoeken van een nieuwe eigenaar juist rekening met hen te houden.

Het is de vraag er of na de gemeenteraadsvergadering, donderdag, veel is veranderd rond die kwestie. Wethouder Wim Willems doet na overleg met de gemeenteraad de toezegging dat de dorpsraad een half jaar de tijd krijgt om allerlei opties te onderzoeken, waaronder ook erfpacht. Tot die tijd wordt er niets verkocht.

Maakt dit kans?

De gemeente liet eerder al wel weten dat erfpacht voor Apeldoorn geen optie is, omdat in die constructie de gemeente eigenaar blijft. Terwijl de opdracht juist is overtollig vastgoed af te stoten. Als de dorpsraad met een plan voor erfpacht komt, is het dus de vraag of zo'n plan enige kans van slagen heeft.

De verenigingen krijgen ook de mogelijkheid zelf een koper te vinden of het desnoods zelf te kopen. Op die manier kunnen ze hun toekomst eveneens veiligstellen. Maar verkoop kan weleens een lastige klus worden. Eerder bleek het terrein onverkoopbaar. En als de gemeente het complex voor een symbolisch bedrag van de hand kan doen, blijft de nieuwe koper wel met een verontreinigde bodem zitten. De sanering daarvan gaat heel veel geld kosten.

Haast geboden

De gemeenteraad ging donderdag in ieder geval akkoord met verkoop van het gehele complex, in wat voor vorm dan ook. Wat de dorpsraad en de verenigingen voor elkaar kunnen boksen moet dit jaar blijken. Als het hen niet lukt met een goed plan te komen, gaat het gehele complex later dit jaar de markt op.

Zie ook: Historisch monument moet in de verkoop, verenigingen ongerust

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!
Deel dit artikel: