Sport

NEC stunt tegen Fortuna in beker en bereikt kwartfinales

Thomas Beekman staat in de basis
Thomas Beekman staat in de basis © OrangePictures
NIJMEGEN - NEC heeft voor een stunt gezorgd in de beker. De ploeg uit Nijmegen won in eigen huis met 3-2 van eredivisieclub Fortuna Sittard en staat nu in de kwartfinales.
NEC koos tegen Fortuna voor Mathias de Wolf op het middenveld en twee spitsen. Ondaan zat vanwege een blessure niet bij de selectie. Beide ploegen waren in het eerste kwartier aan elkaar gewaagd en namen weinig risico's.
Na een kwart wedstrijd begon Fortuna, de verrassende nummer elf in de eredivisie, meer het spel naar zich toe te trekken. Veel gevaarlijker dan twee schoten van afstand waren de Limburgers echter nog niet geweest en dat bleef ook lange tijd zo.
Bekijk de video. De tekst gaat daaronder verder.
Title

Treurig

NEC stelde daar in het eigen stadion helemaal niets tegenover waardoor zich aanvankelijk een treurig schouwspel ontrolde. In het spel van NEC zat weinig lijn en het balbezit was vaak van korte duur. Vanuit de lange bal was er weinig aansluiting en ook de opbouw van achteruit liet te wensen over. NEC had moeite met de druk die Fortuna vroeg zette.
De grootste kans voor rust was voor Moutoussamy die faalde door bij de eerste paal in zeer kansrijke positie naast te schieten. NEC ging zonder kansen de rust in.

De Wolf eraf

In de tweede helft bleef het niveau aanvankelijk vrij erbarmelijk. Strijd was er wel steeds meer. NEC beet meer van zich af en vocht zich een weg naar voren. Trainer Meijer wisselde De Wolf en haalde ook Tavsan naar de kant. Okita en Beekman waren de verse krachten. Dat hielp. Fortuna bracht oud-NEC-spits Flemming en die maakte meteen het verschil.
Rangelo Janga viert zijn treffer.
Rangelo Janga viert zijn treffer. © OrangePictures
Flemming zag met een hard schot eerst nog Branderhorst redding brengen, maar vervolgens was het in de rebound wel raak. Fortuna stond met 1-0 voor. Vier minuten later was het echter alweer gelijk. Een puntgave voorzet van linksback El Karouani belandde op het hoofd van Janga die raak knikte (1-1).
NEC trok het spel steeds iets meer naar zich toe. Het was dreigend zonder hele grote kansen uit te spelen. Zo stevenden beide ploegen af op een verlenging en die kwam er uiteindelijk ook.

Beekman

NEC kreeg na een paar minuten een strafschop toen Polter vasthield. Bruijn nam plaats achter de stip en knalde de Nijmegenaren naar een voorsprong. Toen Beekman even later zelfs de 3-1 maakte na goed werk van Van Rooij leek de buit ineens binnen voor NEC. Een stunt kwam daarmee steeds dichterbij.

Kwartfinales

Toch bracht Flemming de spanning direct weer terug door 3-2 te maken. Maar NEC bleef knokken voor iedere centimeter nat gras en kreeg ook in de tweede verlenging de beste kansen. Vooral Janga had de beslissing op zijn schoen. Maar de 4-2 kwam er niet. Even later moest Branderhorst nog gestrekt op een schot van Angha. De doelman redde uitstekend. NEC haalde het einde en staat nu verrassend in de kwartfinales.