nieuws

Sobere herdenking Apeldoornsche Bosch vanwege corona

De jaarlijkse herdenking werd dit keer sober gehouden.
De jaarlijkse herdenking werd dit keer sober gehouden. © RTV Apeldoorn
APELDOORN - Vanwege de coronamaatregelen werd de jaarlijkse Herdenking Apeldoornsche Bosch in Apeldoorn donderdagmorgen op een sobere manier gehouden zonder genodigden.
Ondanks de vele beperkingen wilde de organisatie toch op een waardige manier stilstaan bij de slachtoffers van Het Apeldoornsche Bosch en het Paedagogium Achisomog.

Auschwitz

In de nacht van 21 op 22 januari 1943 ontruimde de Duitse bezetter de psychiatrische instelling. Bijna 1300 mensen, patiënten en medewerkers werden op transport gesteld naar Auschwitz. Niemand keerde terug.
Burgemeester Ton Heerts legde donderdag een krans om de slachtoffers te herdenking, in aanwezigheid van Opperrabijn Jakobs en een lid van het comité Herdenking Apeldoornsche Bosch.

Film

De herdenking krijgt dit keer vorm in een film waaraan scholen, zorginstellingen, burgemeester Heerts en Opperrabijn Jakobs een bijdrage leveren. De film registreerde donderdag de kranslegging en is een dag later onder meer via de website van Herinneringscentrum Apeldoornsche Bosch te bekijken.
"We herdenken de 1278 slachtoffers 1278 keer, zij ‘die ons zo bitter, bitter zijn ontnomen’", laat de organisatie weten.