nieuws

Bestuurscrisis lijkt voorbij: coalitie in Renkum gelijmd

De gemeenteraad luistert digitaal naar de toelichting van verkenner Toon van Asseldonk.
De gemeenteraad luistert digitaal naar de toelichting van verkenner Toon van Asseldonk. © Gemeente Renkum
OOSTERBEEK - De Renkumse bestuurscrisis lijkt voorlopig voorbij. D66 voegt zich weer bij de coalitie van GroenLinks, VVD en PvdA. Die partij trok vlak na de zomer de stekker eruit. Dat kwam door een 'miscommunicatie die een eigen leven is gaan leiden', wordt nu gesteld.
D66 zette die stap namelijk omdat ze meende dat hun coalitiegenoten de opgestapte wethouder Jasper Verstand niet wilden vervangen. Al snel bleek dat niet waar en werd besloten om Verstand te laten vervangen door een deeltijdwethouder. Bij de begroting stemde alleen de voormalige coalitie voor de plannen, dus leek een hereniging toen al een logische zet.
Toch bestond bij verschillende partijen de behoefte om te komen tot een akkoord waar zoveel mogelijk fracties hun krabbel onder wilden zetten. Daarvoor werd de ervaren bestuurder Toon van Asseldonk ingevlogen, die woensdagavond met zijn advies kwam: de oude coalitie moet het weer met elkaar gaan proberen. D66 zal nu zo snel mogelijk een ervaren parttime wethouder leveren.

'Gevoeligheden en oud zeer'

Van Asseldonk geeft de partijen wel mee dat het belangrijk is aan de bestuurscultuur en onderlinge verhoudingen te werken. Er zouden nog veel gevoeligheden zijn en er zou oud zeer zitten. "Tegenstellingen, ergernissen, wantrouwen en miscommunicatie." Dat zou volgens Van Asseldonk eerst aangepakt moeten worden, voor er aan een breder akkoord kan worden gedacht.