nieuws

Avondklok, minder bezoek en reisverbod: waarom deze maatregelen?

Mark Rutte tijdens een persconferentie.
Mark Rutte tijdens een persconferentie. © ANP
ARNHEM - Een avondklok, minder bezoek en een reisverbod voor bepaalde landen: tijdens de persconferentie werden bestaande coronamaatregelen nog een keer herhaald en nieuwe maatregelen aangekondigd. Maar waarom zijn juist die maatregelen gekozen? En wat moeten ze bereiken? Dat lees je hier.
Voor alle maatregelen geldt dat ze moeten bijdragen aan minder sociaal contact en daardoor aan minder besmettingen met het coronavirus. De druk op de zorg is nog te groot om maatregelen af te bouwen, vooral nu de Britse variant van het coronavirus besmettelijker blijkt.

Avondklok van 21.00 tot 04.30 uur

Vanaf negen uur 's avonds tot half vijf 's morgens zou er een avondklok kunnen komen. Tussen die tijden mag je niet buiten komen. De Tweede Kamer moet daar nog wel mee instemmen. De avondklok zou dan zaterdag- of zondagavond kunnen ingaan.
Veel mensen raken thuis besmet. Vooral het op bezoek gaan zou een risico vormen. Met de avondklok wordt geprobeerd om die contacten te beperken. Er is wel ruimte voor uitzonderingen, bijvoorbeeld om honden uit te laten of naar cruciale beroepen te gaan. Daarvoor zou je wel een verklaring mee moeten nemen waarom je buiten bent.

Minder bezoek

Ook het bezoek wordt verder beperkt. Overdag mag je nog maar één iemand ontvangen van boven de dertien jaar. Tot nu toe waren dat twee personen uit hetzelfde huishouden. Alleen voor mantelzorg wordt een uitzondering gemaakt.
Daarmee zou het sociale contact overdag ook nog verder beperkt worden, waardoor er minder besmettingen kunnen plaatsvinden.
Buiten mag je nog wel met twee mensen afspreken, behalve tijdens de avondklok. Besmettingen zouden namelijk minder snel plaatsvinden in de buitenlucht, zolang afstand wordt gehouden.

Reisverbod

De Britse variant van het coronavirus is besmettelijker en dus gaat aanstaande zaterdag een vliegverbod in voor het Verenigd Koninkrijk. Ook vanuit Zuid-Amerika en Zuid-Afrika, waar andere varianten van het coronavirus zijn ontstaan, kan dan niet meer worden gevlogen.
Dat is nodig, omdat een quarantaineplicht wettelijk nog niet afgedwongen kan worden. Pas als die wet aangepast is, kan het vliegverbod worden opgeheven en vervangen worden door zo'n quarantaineplicht. Daarmee moeten de nieuwe varianten onder controle worden gehouden.

Thuiswerken en afstand houden

Natuurlijk gelden oude adviezen ook nog steeds: werk zoveel mogelijk thuis, reis zo min mogelijk en houd anderhalve meter afstand. Het coronavirus verspreidt zich via vochtdruppels, bijvoorbeeld in speeksel en snot. Door afstand te houden en minder fysiek contact te hebben, is de kans kleiner dat je besmet raakt met het virus.