Eeuwenoude bomen bij Arnhemse villa illegaal gekapt, gemeente doet aangifte

ARNHEM - De gemeente Arnhem doet aangifte van de illegale kap van tientallen eeuwenoude eiken en lindes op de stuwwal in de stad. De schade wordt verhaald op de dader, schrijft het Arnhemse college dinsdag in een brief aan de gemeenteraad.

De bomen stonden deels op het terrein van een monumentale villa en deels in het gemeentelijk park Onderlangs op de stuwwal. Investeringsmaatschappij Beste Invest heeft de villa aan de Utrechtseweg gekocht om appartementen op het terrein te gaan bouwen. Het gebouw naast Museum Arnhem staat bekend als Villa Schoonheuvel.

Zware machines

Vorig jaar heeft de gemeente met de investeerder gesproken over herinrichting van de buitenruimte en eventueel weghalen van een enkele boom die op omvallen stond. Maar daarvoor is geen plan gemaakt, laat staan een vergunning aangevraagd, aldus het college.

Op 5 januari alarmeerden omwonenden de gemeente toen er op grote schaal werd gerooid. Dat gebeurde volgens de gemeente 'op grove wijze en met zware machines'. Daardoor zijn de stuwwal en de bodem ernstig beschadigd.

Brief aan omwonenden

Arnhem wil het gebied zo snel mogelijk herstellen en gaan herplanten. Dat moet de veroorzaker ook betalen, aldus de gemeente. De eigenaar kan bovendien bestuursrechtelijke maatregelen tegemoet zien.

Omwonenden van de villa aan de Utrechtseweg krijgen een brief met uitleg van het college van burgemeester en wethouders.

Luxe appartementen

In Villa Schoonheuvel komen drie luxe appartementen, die halverwege dit jaar worden opgeleverd. Het project wordt begeleid door architectenbureau Hurenkamp, maar daar kan nog niemand reageren op het bericht over de illegale bomenkap. Ook de eigenaar van Beste Invest is niet bereikbaar voor commentaar.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!
Meer over dit onderwerp:
ARNHEM GEMEENTE ARNHEM
Deel dit artikel: