nieuws

Historisch monument moet in de verkoop, verenigingen ongerust

Nico van der Horst maakt zich zorgen om het voortbestaan van zijn vereniging.
Nico van der Horst maakt zich zorgen om het voortbestaan van zijn vereniging. © Omroep Gelderland
WENUM-WIESEL - De historische watermolen van Wenum-Wiesel moet in de verkoop. Dat wil het Apeldoorns college. Ernstige bodemverontreiniging en achterstallig onderhoud zijn redenen er vanaf te raken. Dorpelingen die gebruikmaken van het complex maken zich zorgen.
Allerhande clubs ontplooien al jaren hun activiteiten in de panden aan en rond de molen. Zo maakt de dorpsraad gebruik van een zaal achter de oude molen. Ernaast zitten de bijenhouders en even verderop de schietvereniging. Ze vrezen voor hun toekomst als het verkocht wordt.

Geld is probleem

Alles overkopen, daar hebben ze het geld niet voor. En als het voor een symbolisch bedrag kan worden gekocht, komen de kosten voor sanering van de vervuilde grond voor hun rekening. En ook dat geld hebben ze niet.
Bekijk de video. De tekst gaat daaronder verder.
Title
Maar erfpacht zou voor hen een goede optie zijn, denken ze. De verenigingen willen namelijk als stichting verder en kunnen zo het onderhoud van het terrein en de panden op zich nemen, zodat het de gemeente niets hoeft te kosten. De gemeente blijft dan wel de eigenaar.

Gemeente wil het niet

Uiteindelijk ziet Apeldoorn niets in zo'n constructie, omdat de gemeente onderaan de streep het complex in bezit houdt. En dat wil ze nou juist niet.
Daarnaast blijven die kosten voor bodemsanering boven het hoofd zweven. Apeldoorn draait ervoor op als dit eenmaal echt nodig is. Erfpacht is dus geen optie, vindt het college.

Toch verkopen

De historische molen (hij dateert al van begin 1300) en de overige panden moeten daarom in de verkoop. De raad neemt daarover donderdagavond een beslissing.
Apeldoorn stoot al jaren vastgoed af dat de gemeente niet meer gebruikt of waar ze de toegevoegde waarde niet van ziet. Zo werd onlangs ook de historische Finse school verkocht.