Tijs (14) kookt voor daklozen: 'Het is mooi om ze te helpen'

VOORTHUIZEN - Als gevolg van de coronacrisis zijn meer mensen dak- en thuisloos geraakt. De daklozenopvang heeft het daardoor nog drukker gekregen. Tijs Schenk (14) uit Voorthuizen trok zich hun lot aan en besloot zelf iets te doen: hij deelde vrijwillig maaltijden uit in een opvanglocatie in Utrecht.

Sommige mensen kijken vol afschuw naar daklozen, heeft Tijs gemerkt. En daar is hij het niet mee eens. "Het zijn gewoon mensen. Sommigen zouden gewoon je oom kunnen zijn. Die zien er hartstikke verzorgd uit. Daar zou je niet van denken dat ze dakloos zijn", aldus Tijs.

En dus wil hij graag een helpende hand bieden. "De vraag is eigenlijk: waarom niet? Waarom geen andere mensen helpen, als je de tijd hebt en de wil? Dan is het mooi om te helpen", zegt hij.

Bekijk de video. De tekst gaat daaronder verder.

In Utrecht zijn ze heel blij met Tijs' extra werk. Er overnachten nu zo'n veertig daklozen per nacht in de opvang, veel meer dan gebruikelijk. Velen van hen hebben door de coronacrisis geen baan meer.

"Wij vangen ze op tijdens de lockdown", zegt medewerker Harry Troost. "Als ze kunnen werken, proberen ze wel een kamer te vinden of met elkaar een huis te delen. Maar dat is nu gewoon niet aan de orde, omdat er geen werk is voor ze."

Twee jaar geleden kreeg Tijs uit handen van de burgemeester al de eervolle Jan van Schaffelaar-penning voor zijn inzet voor daklozen. Destijds kocht hij van zelf ingezameld geld - hij wist in december 3600 euro bijeen te krijgen - ondergoed en sokken voor daklozen, omdat hij had gehoord dat cliënten van de Tussenvoorziening daar niet aan konden komen.

Zo hielp Tijs zo'n 160 daklozen aan drie paar sokken, drie onderbroeken en drie hemden per persoon.

Zie ook: Tijs (12) deelde ondergoed uit aan daklozen en krijgt nu een lintje

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!
Meer over dit onderwerp:
CORONA VOORTHUIZEN GEMEENTE BARNEVELD
Deel dit artikel: