Lokaal

Trappen achter Sint-Stevenskerk worden vernoemd naar Graodus fan Nimwegen

Trappen achter Sint-Stevenskerk worden vernoemd naar Graodus fan Nimwegen
Trappen achter Sint-Stevenskerk worden vernoemd naar Graodus fan Nimwegen © RN7
NIJMEGEN - De naam van de Nijmeegse entertainer Graodus fan Nimwegen komt op een straatnaambordje bij trappen achter de Sint-Stevenskerk, die voortaan de Graodus fan Nimwegentrappen gaan heten. VoorNijmegen.NU nam in oktober vorig jaar samen met Stadspartij Nijmegen en Gewoon Nijmegen het initiatief om een straat naar de man te noemen en vond daarvoor in unanieme steun van de raad.

Graodus fan Nimwegentrappen

Volkszanger en buutreedner Graodus fan Nimwegen leefde van 1921 tot 2000 en heette eigenlijk Theo Eikmans. De trappen tussen het Sint Stevenskerkhof en de Smidstraat (inclusief het laatste deel, dat een pad is) hadden nog geen naam en worden nu naar Graodus fan Nimwegen vernoemd. “De naam Graodus fan Nimwegentrappen past bij de gekozen locatie, omdat deze zich vlakbij (het geluid van) de klokken van de Sint-Stevenskerk bevindt, waar zijn lied ‘Al mot ik kruupe’ naar verwijzen”, laat het college weten. “De andere trappen naar de Sint-Stevenskerk hadden al een straatnaam: Noorderkerktrappen, Zuiderkerktrappen en Geert van Woutrappen. Door de Graodus fan Nimwegentrappen te vernoemen hebben alle trappen richting de kerk een naam. De naam past ook goed bij de Geert van Woutrappen die vanaf de Stikke Hezelstraat naar Sint-Stevenskerkhof lopen. Graodus fan Nimwegen zong namelijk over de klokken van de Sint Steven, maar klokkengieter Geert van Wou (ca. 1450-1527) maakte ze.”

"Icoon voor Nijmegen"

“Het is ontzettend fijn dat ze het zo snel al geregeld is”, zegt initiatiefnemer Paul Eigenhuijsen (VoorNijmegen.NU). “Ik had op een iets zichtbaardere plek gehoopt, maar ik snap de afweging. Het is eigenlijk ook wel super dat zijn naam bij trappen gaat horen die naar de Sint-Stevenskerk leiden. Dat is verdiend, want Graodus fan Nimwegen heeft veel voor de stad betekend. Het is echt een icoon voor Nijmegen. In het bijzonder voor Nijmegenaren die carnaval vieren. Hij heeft meerdere liedjes gemaakt die nu nog grijs gedraaid worden, en als je nu naar zijn conferences luistert, passen die eigenlijk nog helemaal bij deze tijd.”
Dion van Alem
Politiek verslaggever