nieuws

Provincie trekt portemonnee om centrum van Wijchen op te pimpen

Het karakteristieke kasteel van Wijchen.
Het karakteristieke kasteel van Wijchen. © Omroep Gelderland
WIJCHEN - Het centrum van Wijchen krijgt de komende jaren een langverwachte facelift. De provincie geeft nu 50.000 euro aan subsidie om de lokale politiek daarbij te helpen. En dat smaakt naar meer: de wethouder doet zijn best snel een tweede bedrag binnen te halen.
Het centrum van Wijchen moet de komende jaren flink opgepimpt worden. Versoberde plekjes worden opgeschoond, er wordt een grand café gebouwd en er liggen plannen voor een nieuw evenementenplein. Het centrumplan Tussen Kasteel en Wijchens Meer is dan ook één van de meest uitdagende projecten waar de lokale politiek mee te maken krijgt, meent de wethouder.
En dat mag ook wel wat kosten: Wijchen is in totaal zo’n 2,8 miljoen euro kwijt aan het uitvoeren van de plannen. Daarbij krijgt ze nu een beetje hulp van de provincie.
Om Gelderland aantrekkelijker te maken, is het regionale project SteenGoed Benutten opgezet. De provincie deelt daarvoor subsidies uit aan verschillende lokale initiatieven die de boel moeten opleuken. Het Wijchens project past wat Gelderland betreft prima binnen dat plaatje. Daarom krijgt de gemeente nu 50.000 euro aan subsidie.

Nog meer geld?

Vanaf volgend jaar beginnen de eerste werkzaamheden voor het centrumplan, die vervolgens een paar jaar duren. Er valt nog veel voor te bereiden en uit te werken. De wethouder denkt dat de subsidie van Gelderland daar zeker bij helpt. Hij belooft het geld dan ook goed te besteden aan onder meer experts die hulp kunnen bieden om het centrum duurzamer te maken.
Als de plannen straks uitgevoerd moeten worden, is de gemeente van plan opnieuw bij de provincie aan te kloppen voor een bijdrage. “Natuurlijk hopen we dat we deze subsidie voor de realisatie van het project ook binnen kunnen halen. Daar gaan we nu mee aan de slag”, besluit wethouder Geert Gerrits.