Zorginstelling Ermelo 'wel alert, maar niet in paniek' om Britse coronavariant

ERMELO - Het opduiken van de Britse coronavariant bij zorginstelling ’s Heeren Loo Ermelo is geen reden tot paniek. Dat zegt regiodirectrice Rianne van Eijk. Vrijdag werd duidelijk dat bij de instelling bewoners besmet zijn met de Britse variant van het coronavirus.

“Het gaat relatief goed, getroffen bewoners mogen waarschijnlijk volgende week terug naar hun eigen woning. Een van hen is wat ernstiger ziek”, zegt Van Eijk. Op de getroffen locatie zijn nog drie cliënten ziek, maar het is niet zeker of zij ook de Britse variant hebben. De GGD gaat daar wel vanuit.

De GGD helpt de zorginstelling met het bron- en contactonderzoek. "We springen bij omdat het om de Britse, meer besmettelijkere variant gaat", zegt Ashis Brahma, arts infectieziekten bij de GGD Noord- en Oost-Gelderland.

Bekijk de video. De tekst gaat eronder verder.

Besmettingen binnen één woning

“Het is natuurlijk helemaal niet fijn, je maakt je daar enorm veel zorgen over. Maar, het was eigenlijk niet zozeer de vraag of het zou komen, maar wanneer. En helaas zijn we snel aan de beurt”, gaat de directrice verder.

Van Eijk zegt erg blij te zijn dat de besmettingen binnen één woning hebben plaatsgevonden. De woning staat vrij geïsoleerd van andere woningen. “De cliënten hadden daar hun dagbesteding en gingen nergens heen.”

‘Geen reden tot paniek’

Daarnaast is de Britse variant volgens de directrice geen reden tot paniek. “Het is wel een hele besmettelijke variant, maar je wordt er niet zieker van. Alleen de besmettingen, daar moeten we zeer alert op zijn.”

De maatregelen in de zorginstelling blijven gelijk aan de maatregelen die al van kracht waren vanwege de 'gewone' coronavariant. “We gaan heel zorgvuldig met de dagbesteding om, er lopen geen groepen door elkaar en er komt niet te veel bezoek. Cliënten mogen gelukkig wel een belangrijke bezoeker ontvangen, zoals een vader, moeder, broer of zus. Dat is belangrijk voor hen, maar we houden dat heel beperkt”, aldus van Eijk.

Samenwerking met GGD

Brahma beaamt dat paniek nooit goed is en dat de genomen maatregelen van groot belang zijn. "Maar die maatregelen waren al van kracht, ze hebben het goed gedaan. We helpen omdat we het samen nog beter kunnen doen", aldus Brahma.

De veiligheidsregio, de GGD, het ziekenhuis en 's Heeren Loo hebben overleg gehad en verwachtingen naar elkaar uitgesproken over de situatie in de zorginstelling. Er is besproken welke maatregelen er extra genomen zouden kunnen worden. Daarnaast is er een GGD-arts bij de zorginstelling geweest.

Vaccinatie van start

Zorginstelling ’s Heeren Loo staat op het punt om te beginnen met het vaccineren van de bewoners. Maandag beginnen ze. “Alleen bewoners van de betreffende woning kunnen op dit moment niet gevaccineerd worden, maar de anderen gelukkig wel. We gaan gewoon door, dat is extra belangrijk in deze periode. Hoe meer cliënten gevaccineerd zijn, hoe kleiner de kans dat er nieuwe besmettingen ontstaan”, besluit de directrice.

Zie ook: Britse coronavariant duikt op in zorginstelling Ermelo

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!
Meer over dit onderwerp:
ERMELO GEMEENTE ERMELO
Deel dit artikel: