Bruls baalt van lobby bij vaccineren: 'Verzorgingshuis zou als eerste aan bod komen'

ARNHEM - Burgemeester Hubert Bruls van Nijmegen is verbaasd over de voorrangposities die specialisten zoals IC-arts Diederik Gommers krijgen binnen het vaccinatieproces. Hij baalt dat er is afgeweken van het advies van de Gezondheidsraad, waardoor het grootschalig inenten in verzorgingstehuizen pas vandaag is begonnen.

"Ik heb me verbaasd en eraan gestoord dat professionele specialisten die meneer Gommers vertegenwoordigt, via televisie hun lobby starten en dan hun zin lijken te krijgen", zegt hij tegen Omroep Gelderland.

Bruls, die ook voorzitter is van het landelijke Veiligheidsberaad, wijst erop dat mensen in het verzorgingstehuis als eerste aan bod zouden komen. "Dat zou de eerste groep zijn. Maar die groep moet nu nog beginnen, terwijl ondertussen een heleboel mensen worden gevaccineerd."

Zie ook: Vaccinatie verpleeghuispersoneel van start, ruim duizend prikken worden gezet

Volgens hem schept het een ongewenst precedent, waardoor er een achterstand kan ontstaan in de vaccinatieprocedure. "De directeur van mijn GGD zei mij vorige week dat het op zijn minst enkele dagen vertraging oplevert voor die kwetsbare groep."

Voordelen en nadelen

Ook biedt het een opening voor andere beroepsgroepen: "Ik heb inmiddels de huisartsen al gehoord, de leraren, de politie, de boa's. Dat krijg je als je toegeeft aan een lobby van specialistische ziekenhuizen."

Voor hem was de weg vooruit heel simpel: "Elke keuze die je maakt heeft voordelen en nadelen. Als je een keuze maakt moet je hem wel volhouden."

Kijk hier naar het fragment uit De Week van Gelderland. De tekst gaat daaronder verder.

Bruls deed zijn uitspraken naar aanleiding van een opmerking van columniste Annemarie Haverkamp. Zij wil dat haar gehandicapte 16-jarige zoon Job wordt gevaccineerd, maar hij komt vanwege zijn leeftijd nog niet in aanmerking voor een vaccinatie. Bovendien is de groep thuiswonende gehandicapten niet meegenomen in het inentingsschema.

Haverkamp wees erop dat Gommers op Instagram zei aan dat laatste iets te willen doen. Dat was het startsein voor het relaas van Bruls.

Zie ook: De gehandicapte zoon van Annemarie krijgt geen coronavaccin: 'Had ik me nooit gerealiseerd'

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!
Meer over dit onderwerp:
ARNHEM GEMEENTE ARNHEM INSTAGRAM
Deel dit artikel: