Lokaal

Nederlanders ontvangen coronavaccin in Duitsland

NIJMEGEN - Nederlanders die op Duitse bodem wonen, ontvangen in principe in Duitsland hun coronavaccin en andersom. Dat vertelt Euregio-Secretaris Sjaak Kamps. Als ze echter via hun werkgever de prik sneller kunnen ontvangen en dat is aan de andere kant van de grens dan kan dat ook. Voor de pendelaars geldt dat hun uitnodiging voor het vaccin vanzelf op de deurmat valt wanneer zij daarvoor in aanmerking komen binnen de gemeente waar ze wonen.
Beide landen, Nederland en Duitsland, werken op basis van het “woonambt principe”, zo legt Kamps uit. Dat is ook het makkelijkst om mee te werken, ook bij de grenspendelaars. Dit principe houdt in dat de gemeente waar je als woonachtig staat ingeschreven bepalend is, voor in dit geval de uitnodiging voor de vaccinatie. Door de continue communicatie tussen de twee landen heeft het besluit weinig voet in aarde gehad volgens Kamps, wel is het fijn om deze duidelijkheid te hebben voor de bewoners. Als er een probleem voor zou ontstaan, dan zal dat eerder van algemene aard zijn zoals een schaarste of tekort van vaccins, maar er worden geen problemen verwacht door verschil in werkwijze door Kamps. Kamps legt verder uit dat het voor kan komen dat een pendelaar wordt gevaccineerd in een ander land dan waar hij of zij verzekerd is, de verzekering gaat namelijk op basis van het werkadres en niet woonadres. Toch kan het vaccin kosteloos worden gezet.

Begin van het einde

In Nederland is het vaccineren al begonnen, over de grens in Kreis Kleve wordt 1 februari gestart met het inenten op locatie in het pretpark ‘Kernwasser Wunderland’. Wel zijn er al mobiele teams die de zorgmedewerkers in de regio van het vaccin voorzien. In Duitsland wordt het inenten begonnen bij 80-plussers en het medisch personeel.
Dit bericht is tot stand gekomen in samenwerking met de omroepen Antenne Niederrhein en REGIO8.