Pompeigenaar Theo wil gerechtigheid na draai Doetinchemse politiek

DOETINCHEM - De Raad van State in Den Haag buigt zich vandaag over de zaak van tankstationeigenaar Theo Wenting uit Doetinchem, die zijn bedrijf van de Wijnbergseweg wil verplaatsen naar de Oostelijke Randweg. De gemeenteraad wilde vorig jaar niet meewerken aan de verplaatsing, omdat het nieuwe tankstation naast het natuurgebied De Zumpe zou komen te liggen.

"Ik voel mij nog steeds in het ootje genomen door de gemeenteraad", zegt eigenaar Theo Wenting van het tankstation. "Er is ruim zeven jaar aan de verplaatsing van het tankstation gewerkt en één minuut voor twaalf wordt het hele plan afgeschoten."

Tijdens een spannende vergadering besloot de gemeenteraad vorig jaar maart met één stem verschil de verhuizing tegen te houden, tot grote onvrede van het college. "Het beleid van de gemeente om het tankstation uit een woonwijk te verplaatsen was al door de raad goedgekeurd", zegt Wenting over de draai van de Doetinchemse politiek. "Dit plan hadden ze al veel eerder kunnen voorkomen."

Zie ook: Tankstation bij natuurgebied De Zumpe in Doetinchem van de baan

Succesvolle handtekeningenactie

De draai was mede te danken aan een succesvolle handtekeningenactie. Omwonenden van De Zumpe verzamelden meer dan drieduizend krabbels omdat de pomp negatieve invloed zou hebben op het bij de rondweg gelegen natuurgebied. Die lobby vond gehoor in de raad.

Het afgelopen jaar heeft Wenting meerdere gesprekken gevoerd met de gemeente over een nieuwe locatie voor zijn tankstation, maar dit heeft tot dusver niet tot resultaat geleid. "Ik heb prettige gesprekken gehad met de gemeente, maar nog niet constructief genoeg voor mij om te komen tot een nieuwe locatie", aldus de pompeigenaar.

Zie ook: Ruim 3.000 handtekeningen tegen komst tankstation in Doetinchem

Verlagen van snelheid Wijnbergseweg

De zitting bij de Raad van State gaat ook over het bestemmingsplan Stedelijk gebied voorjaar 2020 dat de gemeenteraad heeft vastgesteld. Het bestemmingsplan maakt het mogelijk om de Wijnbergseweg in te richten als een 30-kilometerweg. Wenting is het daar niet mee eens.

"De impact qua bereikbaarheid is heel groot. Mensen rijden dan om en dan word ik als tankstationeigenaar weer benadeeld." Wenting vindt dat de gemeente eerst met bedrijven aan de Wijnbergseweg om tafel moet, voordat deze snelheidsmaatregel wordt genomen.

Vertrouwen in de zaak

Wenting heeft vertrouwen in de gang naar de Raad van State. "Ik vind dat ik in mijn recht sta", aldus de eigenaar van het tankstation. "Uiteindelijk blijft het een voetbalwedstrijd, daar zijn het ook de scheidsrechters die de regels bepalen. Ik hoop op een positieve oplossing."

De Raad van State doet op zijn vroegst over zes weken uitspraak.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!
Meer over dit onderwerp:
DOETINCHEM GEMEENTE DOETINCHEM
Deel dit artikel: