nieuws

'Arbeidsmigranten kunnen coronaregels lastig naleven'

Het slachthuis van Vion in Groenlo bleek een enorme coronabrandhaard.
Het slachthuis van Vion in Groenlo bleek een enorme coronabrandhaard. © ANP
GROENLO - Uit een onderzoek van de Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid, dat onder meer is ingesteld na corona-uitbraken in slachthuizen van Vion in Groenlo en Apeldoorn, blijkt dat arbeidsmigranten in hun werk vaak de coronaregels niet kunnen naleven. Dat meldt NRC.
In mei ging het goed mis bij verschillende takken van vleesverwerker Vion. Op locaties in Velp en Groenlo bleken tientallen medewerkers besmet, waarna er aangescherpte maatregelen werden opgelegd voor arbeidsmigranten.
Zo mochten ze niet meer in volgepakte busjes naar het werk worden gereden, wat vervolgens in Apeldoorn wel nog gebeurde. Deze vestiging moest daarom ook tijdelijk op slot en hield zich daarna wel aan de regels.

Afstand houden onmogelijk

Toch blijkt uit het onderzoek volgens NRC dat het voor de medewerkers in de distributiecentra onmogelijk is om voldoende afstand te houden. Dat laat de helft van de respondenten weten.
Bij de voedselverwerkingsbedrijven is tevens de lage temperatuur een risicofactor voor besmettingen. Het virus zou daar langer in kunnen overleven. "Deze koude omstandigheden doen zich onder andere voor bij slachterijen en fabrikanten van gesneden groenten, vers fruit en kant-en-klaarmaaltijden", aldus de Inspectie.

Bang voor de baas

In het onderzoek zijn 550 arbeidsmigranten anoniem ondervraagd, van wie twee derde meewerkte. De onderzoekers wijzen in hun conclusie er nog wel op dat het beeld zelfs rooskleuriger kan zijn dan de werkelijkheid, omdat de medewerkers uit angst om hun baan te verliezen mogelijk antwoorden hebben gegeven die hun bazen niet voor de borst stoten.

Zie ook: