Stress voor tentamens neemt toe bij Gelderse studenten

NIJMEGEN/ZETTEN - Sinds maart krijgen studenten aan de universiteit online onderwijs. Door een gebrek aan een dagritme en contact met medestudenten en docenten is de stress groot, bleek ook al uit onderzoek van de Radboud Universiteit zelf. Een oplossing is nog niet gevonden.

Sommige studenten zijn nog geen enkele keer op de campus geweest voor les, merkt studentenbond AKKU op. En ook tentamens worden grotendeels online afgenomen. Al doet de universiteit haar best die zoveel mogelijk fysiek te organiseren.

De studentenbond maakt zich zorgen over het welzijn van de studenten, die volgens hen achteruit gaat. Ook de universiteit maakt zich zorgen, maar zegt niet meer te kunnen organiseren voor de studenten.

Bekijk hieronder de video: wat is stressvol aan het online onderwijs?

Zelfstandigheid van de universiteit: zelf verantwoordelijk

Wie helpt de studenten dan wel? Daar zijn extra assistenten voor aangenomen. Al weten studenten die moeilijk te vinden. Met oproepjes op social media wil Rector Magnificus Han van Krieken gaan proberen de student de weg te wijzen naar de assistenten.

Volgens de rector is het op dit moment niet mogelijk zelf de studenten te benaderen waarmee het niet goed gaat. Dat komt omdat ze wegens de privacy niet kunnen kijken naar de studievoortgang van een student .

Het blijft de verantwoordelijkheid van de student zelf aan de bel te trekken als het niet goed gaat. Van Krieken: ''Het is heel belangrijk dat studenten realiseren dat ze zelf de verantwoordelijkheid hebben.''

In Wageningen melden studenten zich bij GGZ

Bij de andere Gelderse universiteit, de Wageningen universiteit, loopt de stress bij studenten ook verder op, merkt het GGZ Centrum Wageningen. Over de afgelopen weken zagen ze daar een verdubbeling van het aantal jongeren dat aanklopt voor psychische hulp. De GGZ wil gaan samenwerken met de universiteit.

Studentenbond Alliance van de Wageningen Universiteit ziet dat het bestuur van de universiteit gemotiveerd is om een keer in de week een online contactmoment met de docenten te regelen. Al merken ze ook op dat de kwaliteit van het onderwijs sterk afhankelijk is van de online-vaardigheden van de docent.

Zie ook: Grote zorgen om jongeren met psychische problemen: 'Ze zien geen perspectief'

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!
Meer over dit onderwerp:
NIJMEGEN/ZETTEN GEMEENTE NIJMEGEN CORONA
Deel dit artikel: