Gelderhorst snapt ophef en Kamervragen niet over vaccinatieaanvragen

EDE - De Edese zorginstelling Gelderhorst voor dove en slechthorende ouderen, snapt eigenlijk de ophef niet, die deze week door Kamervragen is ontstaan over de vaccinatiemogelijkheden voor het personeel.

Tweede Kamerlid Vera Bergkamp (D66) heeft deze week Kamervragen gesteld aan zorgminister Hugo de Jonge over de vaccinatie bij de zorginstelling. Haar partij had signalen gekregen dat de vaccinatie van de dove zorgmedewerkers niet snel gaat. Dat zou komen door miscommunicatie.

"Maar elke medewerker kan via Tolkcontact bellen om een vaccinatie te regelen", zegt een woordvoerder van de instelling, waar tot nu toe zeker elf bewoners door een corona-uitbraak overleden.

Uitgepraat

Een gesprek tussen Bergkamp en de Gelderhorst moest vrijdag verheldering opleveren. Volgens de Gelderhorst lag het probleem met name bij de GGD. "Als een doof persoon naar de GGD belt, wordt dat niet altijd goed begrepen", legt de woordvoerder uit. "Omdat de stem bijvoorbeeld niet overeenkomt met wat er op papier staat." Volgens hem heeft dat niet per se iets met de Gelderhorst, noch met de vaccinatieprocedure te maken.

Een woordvoerder van Bergkamp bevestigt dat er een gesprek is geweest. Daarbij is een afspraak gemaakt voor een werkbezoek door Tweede Kamerlid, na de coronacrisis. Tot die tijd worden de antwoorden van de minister afgewacht en kunnen doven Tolkcontact inschakelen.

Hoe werkt dat precies?

Op de website van Tolkcontact staan meerdere mogelijkheden voor bellen door doven. Bijvoorbeeld via een app op je mobiele telefoon kun je een gebarentolk op afstand om hulp vragen. Volgens het Edese woon- en zorgcentrum voor oudere doven heeft iedere medewerker een abonnement op Tolkcontact.

Zonder afspraak kan je dus via je smartphone, tablet of computer direct een tolk Nederlandse Gebarentaal op afstand inzetten. Bijvoorbeeld bij de huisarts, op het schoolplein of in de winkel. En dus ook voor een vaccinatieafspraak.

Zie ook: Doof zorgpersoneel moet bellen over vaccinatie, D66 stelt Kamervragen

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!
Meer over dit onderwerp:
EDE GEMEENTE EDE
Deel dit artikel: