Nijmegen wil geen extra woonwagens op Teersdijk

NIJMEGEN - De gemeente Nijmegen kijkt in eerste instantie niet naar woonwagenkamp Teersdijk als mogelijke locatie voor nieuwe woonwagenplaatsen. Dat zeiden wethouder Tiemens en Vergunst woensdagavond tegen de gemeenteraad. Het college wil op zoek naar andere plekken in de stad voor 25 extra woonwagens. De bewoners van de Teersdijk willen juist dat die extra plekken rondom het huidige kamp komen. Daar zijn nu al tachtig plaatsen.

De afgelopen decennia is in Nijmegen geen enkele plek bijgekomen voor woonwagens. Dat het college nu een ommezwaai maakt is een direct gevolg van een uitspraak van het College voor de Rechten van de Mens.

Discriminatie

Dat concludeerde eind 2019 dat Nijmegen discrimineert, omdat niet inzichtelijk is gemaakt of woonwagenbewoners evenveel kans maken op een woning als mensen die op zoek zijn naar een reguliere woning. Daarom is er afgelopen jaar een onderzoek gedaan waaruit blijkt dat er behoefte is aan 93 extra plekken voor woonwagens.

Het college komt nu dus met 25 extra plekken, om in elk geval tegemoet te komen aan de volwassenen die nu noodgedwongen nog thuis wonen omdat er voor hen geen standplaats is voor een woonwagen. Maar onder meer PvdA en Stadspartij Nijmegenroepen het college op om nu al verder te kijken. Er staat een zestal jongeren van 16 à 17 jaar te trappelen om straks hun eigen woonwagen te betrekken.

Sinterklaas

Die 25 plekken vinden de meeste raadsleden niet meer dan logisch aangezien de woonwagenbewoners decennia lang achtergesteld zijn. Wendy Grutters (Stadspartij Nijmegen): “We moeten niet net doen of we nu Sinterklaas zijn.” Zij roept het college op om nu alvast vooruit te kijken naar de behoefte voor de toekomst.

Nog veel meer weerstand is tegen het idee van de wethouders Tiemens en Vergunst om de 25 extra plekken niet bij de Teersdijk te betrekken, terwijl de woonwagenbewoners juist daar willen uitbreiden. “Kan het daar wel?”, vroeg Paul Eigenhuijsen (VoorNijmegen.NU) op de man af aan wethouder Vergunst. Die moest bekennen dat dat nog niet is onderzocht, omdat de voorkeur van het college daar niet naar uitgaat.

'Onlogisch om op andere plekken te kijken'

Harriët Tiemens legde de raadsleden uit dat in het verleden een herstructurering is geweest op kamp Teersdijk. Daarbij zijn onder meer illegale standplekken gelegaliseerd en brandveiligheid en leefbaarheid verbeterd. Zij vindt het onlogisch om juist daar nu weer uit te breiden.

Maar Paul Eigenhuijsen vindt het juist weer erg onlogisch om op andere locaties te kijken voor nieuwe woonwagenplekken. “Ze willen juist graag aan de Teersdijk wonen. Waarom dan elders zoeken waar ze niet willen wonen en waar de omgeving ze misschien ook niet wil hebben?”, zo vroeg Eigenhuijsen wethouder Vergunst.

Binnenkort gaat de raad in debat over de woonwagenstandplaatsen. Zowel PvdA als Stadspartij Nijmegen hebben al moties aangekondigd, waarbij ze het college vragen om meer dan 25 nieuwe plaatsen en om de Teersdijk mee te nemen als mogelijke locatie voor die uitbreiding.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!
Meer over dit onderwerp:
NIJMEGEN GEMEENTE NIJMEGEN WONEN
Deel dit artikel: