'We zijn zeer teleurgesteld', voorgenomen fusie met Barneveld zit Scherpenzeel dwars

SCHERPENZEEL - Scherpenzeel is teleurgesteld dat Gedeputeerde Staten van Gelderland voor een fusie opteert tussen Scherpenzeel en Barneveld. Wethouder Izaäk van Ekeren had gehoopt dat een zelfstandig opererend Scherpenzeel een optie had kunnen zijn voor het provinciebestuur.

De provincie denkt dat Scherpenzeel beter af is bij Barneveld, maar de gemeente zelf heeft zich hier al die tijd tegen verzet. Het college had bovendien onvoldoende vertrouwen in de hele procedure, zoals het zogenoemde open overleg.

"De beslissing heeft ons niet verbaasd, maar wel zeer teleurgesteld. En vooral het besluit zelf, dat wij ervoor kiezen dat er herindeling moet komen, waarbij de kernen zo veel mogelijk zelfbeschikkingsrecht krijgen", legt wethouder Van Ekeren uit.

Bekijk de video met gedeputeerde Jan Markink. De tekst gaat eronder verder.

'Hoe kan de nieuwe variant beter zijn?'

De provincie noemt de beslissing een herindeling met een plusje. De dorpen in Barneveld - inclusief Scherpenzeel - moeten namelijk meer zeggenschap krijgen. Als zelfstandig dorp had Scherpenzeel nog het meeste zelfbeschikkingsrecht, countert de wethouder. "Hoe kan dan de nieuwe variant beter zijn dan de bestaande variant?"

Dat zogenoemde plusje moet nog worden uitgewerkt. "Zodat we ook voor voorzieningen en accommodaties een goede oplossing kunnen bieden", stelt gedeputeerde Jan Markink. "Ik woon zelf in een heringedeelde gemeente en dat hoeft echt niet ten koste te gaan van de identiteit, die kan zelfs toenemen." De provincie wijst naar Kootwijkerbroek en Voorthuizen, dorpen in de gemeente Barneveld.

Zure appel voor Scherpenzeel

Het steekt Van Ekeren dat dat de gedeputeerden en de commissaris van de Koning - zo vindt hij - niet de toelichting en garanties hebben gegeven waarom Scherpenzeel vroeg. "Wij hebben geen enkel antwoord gekregen, behalve dat de stukken ons worden toegestuurd", aldus de wethouder.

De beslissing van Gedeputeerde Staten om Scherpenzeel en Barneveld samen te voegen is pas de eerste stap in een langer proces. Het officiële voorstel moet er nog komen, daarna kijkt de provincie Gelderland er naar en daarna zijn de Tweede Kamer en de Eerste Kamer aan de beurt.

Vanuit Scherpenzeel zal nog veel gelobbyd worden om een fusie tegen te gaan. "Zelfstandigheid kun je maar één keer opgeven. Er rest ons niets anders dan zorgvuldig de belangen van onze inwoners te blijven behartigen."

Eric van den Berg sprak op Radio Gelderland met provincieverslaggever Gerwin Peelen en wethouder Izaäk van Ekeren van Scherpenzeel. De tekst gaat verder onder het fragment.

Zie ook:

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!
Deel dit artikel: