Man (31) krijgt taakstraf voor afsteken vuurwerkbom

OPIJNEN - Een 31-jarige man uit Waardenburg krijgt een taakstraf van 240 uur en een voorwaardelijke celstraf van drie maanden voor het afsteken van een vuurwerkbom in Opijnen. Dit was in de nieuwjaarsnacht van 2019. De rechtbank in Zutphen sprak drie andere betrokkenen vrij. De bom beschadigde twee huizen en een cafetaria. Een slachtoffer, dat sliep in een van de troffen woningen, bleef wonderwel ongedeerd.

Een groep stak die nacht op de Waaldijk in Opijnen vuurwerk af. Daardoor werd onder meer een schrikhek op de dijk vernield. De Waardenburger liet een doos met vuurwerk ontploffen.

De officier van justitie verweet de totaal vier verdachten bij het afsteken van het vuurwerk te hebben samengewerkt. Maar dat vond de rechtbank veel te ver gaan. Wel waren twee mannen uit Opijnen (35 en 46 jaar) en een inwoner (27) van Tuil bij het afsteken aanwezig en deden ze niets om het afsteken te verhinderen.

Hoewel de man uit Tuil het schrikhek met vuurwerk had vernield, sprak de rechtbank hem vrij van de aanklacht 'openlijk geweld'.

De rechtbank neemt de man uit Waardenburg kwalijk zich pas bij de politie te hebben gemeld toen bleek dat er beelden waren waar hij en de andere mannen op stonden. De andere drie meldden zich ook pas later bij de politie.

Na de explosie bleek dat in een van de getroffen huizen de zoon van de eigenaar lag te slapen.

De veroordeelde man moet de gedupeerden in totaal 2500 euro schadevergoeding betalen.

Zie ook:

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!
Deel dit artikel: