nieuws

Is Janet S. terecht veroordeeld voor Ermelose chaletmoord?

Janet S. en haar advocaat.
Janet S. en haar advocaat. © Tekening van Petra Urban
ERMELO - De Hoge Raad beslist vandaag of Janet S., hoofdverdachte in de zogeheten Ermelose chaletmoord, terecht is veroordeeld. De advocaat-generaal adviseerde in de zitting om haar vonnis in stand te houden.
De uit Kampen afkomstige S. is bestraft met veertien jaar cel en tbs met dwangverpleging voor doodslag, omdat zij op 13 maart 2014 de Amersfoortse zakenman Ton Kuijf met een bijl en mes heeft gedood. Dat gebeurde in een chalet in Ermelo, dat vervolgens in brand werd gestoken.
Ze ging tegen die uitspraak in beroep bij de Hoge Raad. Volgens haar advocaat heeft hij twee medeverdachten niet naar behoren kunnen ondervragen, terwijl de veroordeling van S. overwegend op hun verklaring gebaseerd zou zijn.

Voldoende ander bewijs

De advocaat-generaal was het daar niet mee eens: er zou ook voldoende ander bewijs zijn. Wel vond hij dat de hele rechtsgang erg lang heeft geduurd. Daarom adviseerde hij om de celstraf van S. iets te verlagen.
De Hoge Raad toetst alleen of de eerdere rechters het recht en de procesregels goed hebben uitgelegd en toegepast, en of de uitspraak voldoende is onderbouwd. De uitspraak wordt begin van de middag verwacht.

Zie ook: