Eén graadje vorst en in Winterswijk staan ze al op de schaats

WINTERSWIJK - Eén enkel graadje vorst. Meer had de Winterswijkse IJsvereniging WIJV zaterdagochtend niet nodig om te schaatsen op een 400 meter baan van natuurijs. Een experimenteel sproeisysteem maakte het allemaal mogelijk.

Vrijdagavond begon het sproeien bij een temperatuur onder nul, maar rond middernacht begon het alweer te dooien. "Toen we in de loop van de nacht zagen dat het toch weer begon te vriezen, zijn we opnieuw gaan sproeien", zegt Auke Spijkstra, voorzitter van de ijsvereniging. "Tussen 06.00 en 08.00 hebben we toen kunnen schaatsen."

Omdat het experiment is, bleef het aantal schaatsers beperkt tot één. Maar een succes was het, aldus Spijkstra. "Het zeer dunne laagje ijs waarop geschaatst kon worden omdat het vastgevroren zat op de asfaltlaag, was haast van kunstijskwaliteit."

Het water wordt op de baan gespoten door een karretje dat automatisch en op zeer lage snelheid rondjes rijdt langs de baan. Een lange arm spuit het water over de hele breedte van de baan.

Op 30 november baarde de ijsverenging in Winterswijk ook al opzien door op experimenteel natuurijs te rijden.

Het karretje langs de ijsbaan. Foto: IJsvereniging WIJV

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!
Meer over dit onderwerp:
WINTERSWIJK GEMEENTE WINTERSWIJK
Deel dit artikel: