Piloten verblind door laserpen, OM eist taakstraf

AFFERDEN - Als het aan het Openbaar Ministerie (OM) ligt, krijgt een 21-jarige inwoner uit Afferden 240 uur taakstraf en 9 maanden voorwaardelijke celstraf. Dit omdat hij in april 2019 een Apache-gevechtshelikopter zouden hebben beschenen met een laserpen. De piloot en co-piloot werden daardoor zo verblind dat er een gevaarlijke situatie ontstond, aldus de aanklacht.

Het incident vond plaats op 23 april 2019. Twee verdachten, vader en zoon, verschenen vandaag voor de rechter. De 21-jarige zoon wordt ervan verdacht vanuit de achtertuin in Afferden met een laserpen op de helikopter te hebben geschenen, zijn vader zegt dat hijzelf de schuldige is en zoon onschuldig is. De helikopter vloog op dat moment op 230 meter hoogte over, met een snelheid van zo'n 250 km/u.

Een van de verdachten, de vader, zegt in de rechtszaal dat hij degene was die met de laserpen scheen. Hij zegt dat hij wilde zien wat het geluid buiten veroorzaakte en daarop met een laserpen naar buiten liep en in de lucht scheen om te kijken wat het was.

De kapitein van de Koninklijke Luchtmacht en de 1e Luitenant van de Koninklijke Luchtmacht, die de helikopter bestuurden, raakten erdoor verblind en gedesoriënteerd, wat een gevaar opleverde voor het luchtverkeer.

Waarom?

Volgens de oudste verdachte ging het schijnen van de laserpen in een opwelling. "Ik heb mijn hele leven hard gewerkt en nog nooit iemand kwaad gedaan. Ik weet niet wat mij bezield heeft, maar ik had niet gedacht dat het zo'n heftige impact zou hebben op de piloten." Beide piloten hebben door het voorval lange tijd niet kunnen vliegen.

Twee verdachten

Het OM is er niet van overtuigd dat de oudste verdachte heeft geschenen met het laserlampje. Daarom is ook de zoon verdachte in deze zaak. Het OM vraagt vrijspraak voor de vader.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!
Meer over dit onderwerp:
AFFERDEN GEMEENTE BERGEN
Deel dit artikel: