nieuws

Marie-Louise verkoopt wereldwijd haar zelfgemaakte poppenhuisminiaturen

Marie-Louise verkoopt poppenhuisminiaturen.
Marie-Louise verkoopt poppenhuisminiaturen. © Omroep Gelderland
ARNHEM - In een werkkamer in de binnenstad van Arnhem vervaardigt Marie-Louise Markhorst haar miniaturen die gebruikt kunnen worden in een poppenhuis. Ze laat een zilveren kandelaar zien die op de post gaat richting het buitenland. "Dat is toch bijzonder hé", lacht ze. "Dat deze kandelaar straks ergens in Spanje in een poppenhuis staat." Ze straalt als ze vertelt over haar mini-kunstwerken.
Marie-Louise is ook één van de finalisten van het SBS-programma Klein maar Fijn. Acht kandidaten nemen het tegen elkaar op en strijden om de titel beste miniatuurbouwer van Nederland. Aanstaande zondag zal duidelijk worden of ze de titel in de wacht sleept.
Kogelhuls wordt gieter.
Kogelhuls wordt gieter. © Omroep Gelderland

Een kogelhuls wordt een gieter

In haar atelier is duidelijk te zien dat de Arnhemse miniaturist gebruik maakt van verschillende materialen. Zo tovert ze een onderdeel van een zeeppompje tevoorschijn. "Van dit onderdeel kan je dan weer makkelijk een lampenkap maken." Ook kreeg ze kogels cadeau. "Kijk van zo'n kogelhuls maak ik dan weer een mini-gietertje."
Inrichting keuken van miniaturist Marie-Louise
Inrichting keuken van miniaturist Marie-Louise © Omroep Gelderland

Pan nagemaakt

Het is precies werk, het maken van de kleine kunstwerken, zo legt Marie-Louise uit. De inspiratie haalt ze overal vandaan. Zo was ze in Schotland in een kasteel en zag daar een pan die vroeger gebruikt werd om bijvoorbeeld bouillon in te koken. "Onderaan de koperen pan zit dan ook een klein kraantje", vertelt ze verder." Zo precies mogelijk maak ik dat dan na." Vanuit een koperen plaat vervaardigt Marie-Louise dan pannen en koekenpannen maar ook nog kleinere voorwerpen zoals soeplepels. "Met mijn handen iets maken, daar word ik blij van", aldus Marie-Louise.
Luister hier naar het gesprek met Marie-Louise:
In 'Wij zijn Gelderland' zet Omroep Gelderland elke werkdag een Gelderlander in het spotlicht. Iedereen heeft een verhaal en dat laten we graag zien.