nieuws

Directeur toneelgroep definitief weg na 'seksueel grensoverschrijdend gedrag'

Voorstelling van Toneelgroep Oostpool.
Voorstelling van Toneelgroep Oostpool. © Omroep Gelderland
ARNHEM - Een nieuw extern onderzoek naar seksueel wangedrag en intimidatie bij Toneelgroep Oostpool in Arnhem spaart geen van de betrokken leidinggevenden. Artistiek directeur en regisseur Marcus Azzini moet definitief vertrekken, meldt Trouw.
De conclusies en aanbevelingen liegen er niet om: de artistiek leider moet definitief weg, de voorzitter van de raad van bestuur moet stoppen en de zakelijk leider, die al vertrokken was, valt ook het nodige te verwijten.
Maandenlang hield een onderzoekscommissie zich bezig met klachten over wangedrag bij Toneelgroep Oostpool. Het eindrapport, woensdag opgestuurd naar alle (ex-)medewerkers die zich hadden gemeld met klachten, is vernietigend.

'Seksueel grensoverschrijdend gedrag'

Het rapport rept van 'consistente meldingen' over seksueel grensoverschrijdend gedrag van artistiek directeur en regisseur Marcus Azzini. Zo zou hij hebben geflirt en pogingen hebben gedaan tot zoenen en verdergaande seksuele handelingen. Hij zou zich ook hebben schuldig gemaakt aan intimidatie of pesten; hij negeerde en kleineerde medewerkers.
Azzini heeft de geanonimiseerde klachten uit het nieuwe rapport gelezen. Hij zegt zich een aantal concrete voorbeelden niet te herinneren, maar wil met de melders in gesprek.

Reactie Oostpool

Oostpool ontkent noch bevestigt het bericht in Trouw. "De klagers hebben tot 16 januari de tijd om te reageren, en die reacties worden ook meegenomen in de verklaring die wij daarna naar buiten gaan brengen", legt een woordvoerder uit. "We volgen de correcte procedure. Tot die tijd gaan we inhoudelijk niet op het rapport in." Een beslissing wordt vermoedelijk 19 januari naar buiten gebracht.