nieuws

Buurt krijgt gelijk, gemeente Ermelo voor derde keer teruggefloten door rechter

Het conflict gaat over de opslag van pallets bij Pallet- en Timmerfabriek Ten Hove.
Het conflict gaat over de opslag van pallets bij Pallet- en Timmerfabriek Ten Hove. © Google Streetview
ERMELO - De gemeente Ermelo moet opnieuw een besluit nemen over een handhavingsverzoek tegen Pallet- en Timmerfabriek Ten Hove. Omwonenden hadden dat verzoek ingediend, omdat het bedrijf meer pallets heeft opgeslagen op haar terrein dan mag volgens de omgevingsvergunning, en omdat er illegale bouwwerken staan. De gemeente weigerde tot nu toe te handhaven, maar heeft daar volgens de Raad van State geen goede reden voor.
"Hier zijn we natuurlijk ontzettend blij mee." Voorzitter Bert Groeneveld van stichting Woon- en Recreatiebelangen Tonselse Veld (WRBT) haalt opgelucht adem. Hij heeft de omwonenden van de palletfabriek, die vertegenwoordigd worden door Camping Arcaja, de afgelopen tijd bijgestaan. "Nu kan de gemeente maar één ding doen, zou je zeggen: handhaven."
De opluchting is niet voor niets. Al sinds februari 2017 zijn bewoners van Arcaja in conflict met de gemeente. "Dat is inmiddels bijna vier jaar geleden inderdaad, dat het eerste handhavingsverzoek werd ingediend." Het palletbedrijf heeft op haar grond veel meer pallets opgeslagen dan toegestaan. "Tot wel twee keer zoveel als toegestaan", benadrukt Groeneveld.

Gemeente krijgt vier keer juridisch ongelijk

De omwonenden zijn bang voor een grote brand, hebben last van de vele vrachtwagens die af en aan rijden en hebben bezwaar tegen een paar illegale bouwwerken op het terrein van de fabriek. "Tegen de fabriek zelf hebben we geen bezwaar, maar eigenlijk past dit natuurlijk veel beter op een bedrijventerrein", zegt Groeneveld.
In de afgelopen vier jaar heeft de gemeente vier keer het handhavingsverzoek afgewezen, en even zo vaak is ze teruggefloten. De gemeentelijke bezwaarschriftencommissie liet al eens weten dat er te gemakkelijk over de bezwaren heen werd gestapt, en na aanpassing van de argumentatie gaven ook de Rechtbank Gelderland en nu twee keer de Raad van State, de omwonenden gelijk.
"De gemeente verzint steeds nieuwe argumenten om niet te hoeven handhaven", legt Groeneveld uit. "Maar geen van die argumenten houdt stand bij de rechter."

Dwangsom bij uitblijven besluit

Dat blijkt ook dit keer uit de uitspraak van de Raad van State. Die schrijft dat 'er geen sprake is van bijzondere omstandigheden die deze weigering van de gemeente om te handhaven kunnen rechtvaardigen.'
De gemeente moet binnen twaalf weken een nieuw besluit nemen. "En als ze dat niet doen, dan moeten ze 5000 euro per week betalen dat ze te laat zijn", aldus Groeneveld. "Dat is nogal een stevige uitspraak, zoiets doet de Raad van State niet gauw."
Groeneveld hoopt dus dat er nu na vier jaar eindelijk een einde komt aan dit conflict. "De gemeente heeft ons vorig jaar al schriftelijk toegezegd de uitspraak van de Raad van State te respecteren, dus we gaan ervan uit dat er nu toch echt gehandhaafd gaat worden. Eerlijk gezegd begrijp ik niet waarom ze steeds hebben geprobeerd dat uit te stellen. Illegaal is illegaal, zou je zeggen."
Woensdagmiddag kon de gemeente tegenover Omroep Gelderland nog geen inhoudelijke reactie geven op de uitspraak van de Raad van State.