nieuws

Coronavaccins onder applaus aangekomen in Nijmegen, eerste prikken volgen snel

De coronavaccins zijn in Nijmegen aangekomen.
De coronavaccins zijn in Nijmegen aangekomen. © Omroep Gelderland
NIJMEGEN - In een speciaal busje, afkomstig uit Oss, zijn woensdagochtend de eerste coronavaccins gearriveerd in Gelderland. Ze kwamen in een doos aan bij het Radboudumc en werden al klappend naar binnen gebracht, richting de apotheker. Vanuit Nijmegen worden ze over een deel van de provincie verspreid.
In totaal zijn er 30.000 vaccins beschikbaar voor medewerkers die acute zorg verlenen op de covid-afdelingen in ziekenhuizen. In Nijmegen kwamen woensdag ongeveer 3.000 vaccins aan in een soort pizzadoos, die direct worden overgepakt.
Bekijk de beelden. De tekst gaat daaronder verder.
Vaccins arriveren bij het Radboudumc
"Een heel mooie dag", zegt bestuursvoorzitter Bertine Lahuis van het Radboudumc. "We zijn ongelooflijk blij dat het vaccin vandaag gekomen is. Na een jaar met ontzettend hard werken door iedereen vanwege de covid-crisis."

Eerste prikken

700 vaccins blijven achter, de rest wordt naar rato verspreid onder de andere ziekenhuizen in de Acute Zorg Regio Oost. Daaronder vallen naast het Radboudumc, het CWZ in Nijmegen, het Slingeland Ziekenhuis in Doetinchem, Rijnstate Arnhem, Ziekenhuis Gelderse Vallei en Ziekenhuis Rivierenland Tiel in onze provincie.
Op de meeste plekken beginnen ze donderdag met het vaccineren, maar bij het Radboudumc in Nijmegen, in Arnhem en Doetinchem worden woensdag direct al de eerste prikken gezet.
In het St Jansdal in Harderwijk, bij de Gelre Ziekenhuizen in Apeldoorn en Zutphen en bij het SKB in Winterswijk krijgen ze de vaccins ook woensdag binnen en beginnen ze donderdag met het vaccineren. Dat geldt ook voor het CWZ, Ziekenhuis Rivierenland en de Gelderse Vallei in Ede.

Waarom niet allemaal op woensdag?

Het Regionaal Overleg Acute Zorgketen (ROAZ) is belast met de taak om alle vaccins verder te verspreiden. Dat gaat in heel Nederland zo en dat is dan ook gelijk de verklaring van waarom de vaccins niet overal tegelijk binnenkomen en deels ook waarom het ene ziekenhuis woensdag en het andere ziekenhuis donderdag 'pas' begint met prikken.
Er zijn tien ROAZ-regio's in Nederland, waarvan Regio Oost dus de meeste ziekenhuizen in Gelderland beslaat. De Gelre Ziekenhuizen in Apeldoorn en Zutphen en het St Jansdal in Harderwijk vallen onder het Netwerk Acute Zorg regio Zwolle en het SKB Winterswijk valt onder het Netwerk Acute Zorg Eurregio.
In eerste instantie worden in de meeste ziekenhuizen eerst de artsen en verpleegkundigen op de corona-IC-afdelingen gevaccineerd. Ook de medewerkers op de spoedeisende hulp, de ambulancediensten en zij die op de corona-afdelingen werken komen als eerste aan bod. Met de eerste vaccins zal nog lang niet iedereen ingeënt kunnen worden. Daarin zullen ziekenhuizen hun eigen afwegingen maken.

Vijf dagen houdbaar

De vaccins van Pfizer/BioNTech werden in Oss bij een temperatuur van min 70 graden bewaard. In Nijmegen is dat tussen de 2 en 8 graden, waardoor ze 'slechts' vijf dagen houdbaar zijn. "Dat betekent dat we vijf dagen hebben om onze mensen te vaccineren. Dat geldt ook voor de andere ziekenhuizen in onze regio", aldus Lahuis.
Het ziekenhuis heeft personeel dat in aanmerking komt voor vaccin eerder al uitgenodigd. 70 procent van de mensen heeft daarop gereageerd, zegt zij. Er zijn onder meer artsen en verpleegkundigen die twijfelen over het vaccin, of er vanwege hun geloofsovertuiging vanaf zien. "Uit een interne peiling onder 2000 medewerkers blijkt dat 90 procent zich wil laten vaccineren. Dus ik verwacht dat we ruim boven die 70 procent uit gaan komen."
Luister naar een gesprek met Bertine Lahuis op Radio Gelderland: