nieuws

Dit is waarom veel Aaltense kinderen zo uitzien naar 1 januari

Mirjam Klumpenhouwer heeft kratten vol snoep klaargezet.
Mirjam Klumpenhouwer heeft kratten vol snoep klaargezet. © Omroep Gelderland
AALTEN - Voor veel mensen is het een traditie, anderen hebben er nog nóóit van gehoord: de Nieuwjaarstoete. In Aalten is de 'toete' voor veel kinderen vaste prik op 1 januari. Ze gaan die dag bij de buren of familieleden langs en krijgen dan na een nieuwjaarswens een flinke zak snoep.
In Aalten verkoopt de Stichting Mukwano elk jaar een paar duizend toeten voor een goed doel, maar helaas kon dat dit jaar vanwege corona niet doorgaan.
Mirjam Klumpenhouwer is normaalgesproken in oktober en november al druk met het maken van de snoepzakken voor de stichting. Het geld dat met de verkoop wordt opgehaald, gaat naar Oeganda. Op dit moment wordt bijvoorbeeld gebouwd aan een school. Maar door de coronacrisis is de 'toetenactie' gecanceld.
"De laatste jaren maakten we drieduizend snoepzakken, waarvan er hooguit een paar honderd niet worden verkocht", zegt Klumpenhouwer. "Dat levert veel geld op voor de stichting. Maar dit is zo'n raar jaar, we vonden de gok te groot. Stel je voor dat er veel minder verkocht zouden worden... dan kost het de stichting geld. Dat is natuurlijk juist niet de bedoeling. "

Jaartje geduld

Bovendien worden de zakken gemaakt met behulp van ongeveer twintig vrijwilligers. En zo veel mensen mogen op dit moment niet bij elkaar komen. Er zijn nog wel enkele andere acties gehouden om de stichting te helpen, maar de snoepzakken van Mukwano laten een jaartje op zich wachten.
Dat wil echter niet zeggen dat er dit jaar op nieuwjaarsdag helemaal geen snoep rondgaat in Aalten. Voor de deur bij Mirjam Klumpenhouwer staan rond de middag al twee kratten - ja, kratten - vol met chocoladerepen, chips en andere lekkernijen voor haar twee kinderen. "En dat is alleen nog maar van de buurt", lacht Mirjam.
Doorgaans gaan de kinderen bij iedereen naar binnen, om een handje te geven en ze gelukkig nieuwjaar te wensen, maar vanwege corona staan bij de meeste mensen de toeten buiten voor de deur. "Wel zo veilig." De buit is er in ieder geval niet minder om. "Hier kunnen ze maanden mee vooruit!"
In 'Wij zijn Gelderland' zet Omroep Gelderland elke werkdag een Gelderlander in het spotlicht. Iedereen heeft een verhaal en dat laten we graag zien.