Nieuws

Journalist van De Gelderlander beboet na kopen illegaal vuurwerk

Journalist beboet voor kopen illegaal vuurwerk
Journalist beboet voor kopen illegaal vuurwerk © Rijksoverheid.nl (foto ter illustratie
ARNHEM - Een 27-jarige journalist uit Apeldoorn heeft donderdag een boete van 500 euro gekregen voor het bezit van illegaal vuurwerk.
De journalist van dagblad De Gelderlander kocht in december 2019 zes Cobra's. Die vallen onder de zwaarste categorie knalvuurwerk. Door te laten zien hoe makkelijk het als particulier is om illegaal vuurwerk te verkrijgen, wilde hij een misstand aan de kaak stellen. Daarmee dacht hij juist te handelen.
De rechtbank oordeelt toch dat dat strafbaar is en dat ook journalisten zich aan de strafwet moeten houden. Wel vindt de rechtbank dat zijn artikel in het dagblad bijdroeg aan het publieke debat. Maar hij had het vuurwerk niet in ontvangst hoeven te nemen en bovendien hield hij de Cobra's onnodig lang onder zich.

Meteen inleveren

Volgens de rechtbank had de man het illegale vuurwerk meteen bij de politie moeten inleveren. Maar hij nam het vuurwerk in zijn auto mee naar de redactie van de krant. Daar zijn de Cobra's twee dagen opgeslagen. Pas daarna bracht de Apeldoorner ze naar de politie. Hij heeft daarmee gevaarlijk gehandeld, stelt de rechtbank.
In het voordeel van de man pleit dat het aanschaffen van het illegale vuurwerk op een redactievergadering is besproken. Ook is vooraf juridisch advies ingewonnen. Op basis van dit - wat achteraf blijkt onjuiste advies - maakte de man een verkeerde afweging. De rechtbank weegt ook mee dat hij geen strafblad heeft.
Voor het bezitten van illegaal vuurwerk had de rechtbank een forse werkstraf kunnen opleggen. Het blijft echter bij een geldboete, omdat de man handelde vanuit een journalistieke gedachte.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!