Nieuws

Verzorgingshuis De Gelderhorst schakelt leger in om corona te bestrijden

De hulpdiensten dragen doorzichtige spatmaskers zodat doven kunnen liplezen.
De hulpdiensten dragen doorzichtige spatmaskers zodat doven kunnen liplezen. © Omroep Gelderland
EDE - Verzorgingshuis de Gelderhorst in Ede zet het leger in. Defensie moet helpen in de strijd tegen corona. De afgelopen weken overleden er 11 personen in de Gelderhorst. In het tehuis voor dove ouderen hebben nog slechts 18 bewoners géén klachten. Ook een groot deel van het personeel is ziek.
Met man en macht wordt binnen de Gelderhorst gevochten tegen het coronavirus, dat de afgelopen tijd keihard heeft toegeslagen. "De situatie is heel ernstig", legt bestuurder Judith Reiff–de Groen uit. "Er zijn op dit moment 45 mensen besmet. Helaas is ook bijna 20 procent van de bewoners die in dit huis woont overleden in de afgelopen weken."

Beroep doen op leger is uitdaging

Een groot deel van het personeel zit ziek thuis. Het blijkt moeilijk mensen te vinden die de kwetsbare doelgroep kunnen verzorgen. Daarom wordt nu een beroep gedaan op het leger. "Dat is voor ons best wel een uitdaging", geeft kapitein Anne-Jan van Defensie toe.
"Want de mensen zijn doof", vervolgt hij. "Er zijn mensen die kunnen liplezen. Maar er zijn ook mensen die in gebarentaal spreken. Dat spreek ik niet. Maar gelukkig heeft de Gelderhorst daar wel vaker mee te maken gehad en zijn er tolken die voor ons vertalen."
Militairen schieten te hulp in De Gelderhorst

Enorme opluchting

De hulpverleners dragen doorzichtige spatmaskers, zodat doven kunnen liplezen. Defensie is vaker ingezet bij het bestrijden van het coronavirus, zoals in het ziekenhuis in Ede.
Voor werknemers van de Gelderhorst is de inzet van het leger een enorme opluchting. "Ze lopen op hun tandvlees", zegt bestuurder Reiff–de Groen. "Velen draaien ook meerdere diensten. Ze zijn blij met de inzet van het leger. Maar het raakt ons allemaal. Welk werk je ook hebt bij de Gelderhorst, dit raakt je."
De Gelderhorst hoopt begin januari de uitbraak onder controle te hebben en wil dan weer zelfstandig zorg aan de kwetsbare doelgroep geven.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!