Nieuws

Waalbrug bij Nijmegen na anderhalf jaar weer helemaal open

De Waalbrug bij Nijmegen is weer helemaal open.
De Waalbrug bij Nijmegen is weer helemaal open. © archief Omroep Gelderland
NIJMEGEN - De Waalbrug bij Nijmegen is na een grondige renovatie weer helemaal open. Alle rijstroken zijn sinds zaterdagochtend 6.00 uur weer beschikbaar voor het verkeer.
Ruim anderhalf jaar is er aan het rijksmonument uit 1936 gewerkt. De brug heeft een nieuw betondek gekregen en de busbaan en fiets- en voetpaden zijn aangepast.
Overigens zijn zware vrachtwagens en landbouwvoertuigen nog niet welkom op de Waalbrug. Die mogen er pas vanaf eind maart overheen, want de steiger onder de hoofdoverspanning moet nog worden weggehaald.

Kankerverwekkende chroom-6

De gemeente Nijmegen is blij dat de belangrijke verkeersader weer beschikbaar is, maar niet echt tevreden. Verkeersminister Cora van Nieuwenhuizen heeft dit jaar namelijk besloten dat de beloofde schilderbeurt van de afbladderende staalconstructie tien jaar wordt uitgesteld. Daar is nu geen geld meer voor, zegt zij.
Tijdens de voorbereidingen voor de renovatie van de brug in 2018 werd ontdekt dat er verf was gebruikt met daarin het kankerverwekkende chroom-6. Hierdoor moesten er tal van extra voorzorgsmaatregelen worden genomen, waardoor de renovatie van de brug veel duurder uitpakte dan voorzien.
Het hele karwei heeft nu 62,5 miljoen euro gekost. Schilderen van de 90.000 vierkante meter staal kost nog eens tientallen miljoenen extra. Er is op dit moment ook nog geen veilige oplossing voor het verwijderen van verflagen met chroom-6. Rijkswaterstaat denkt daar over een of twee jaar een methode voor te hebben.
Nijmegen vindt dat de 'huidige verwaarloosde en roestige staat van de boogconstructie detoneert in de omgeving', maar de minister vindt schilderen nu niet noodzakelijk.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!