Nieuws

Gelderse maatregelen kunnen tien procent minder stikstof opleveren binnen vijf jaar

In de agrarische sector is de opkoop van kalverhouderijen een effectief middel.
In de agrarische sector is de opkoop van kalverhouderijen een effectief middel. © Omroep Gelderland
ARNHEM - Met maatregelen zoals de opkoop van kalverhouderijen en het verduurzamen van binnenvaartschepen zal in 2025 de stikstofneerslag in onze provincie met 10 procent kunnen dalen. Dat blijkt uit eerste berekeningen van de provincie Gelderland.
Om die stikstofwinst te behalen moeten verschillende maatregelen in uiteenlopende sectoren worden genomen. De provincie praat daarover met tientallen organisaties en partijen. Nu is berekend hoeveel die afspraken kunnen opleveren voor de de Veluwe, Achterhoek en de uiterwaarden van de rivieren.

Schepen, bouw en boeren

In de bouwsector gaat het om het sneller aanschaffen en gebruiken van materiaal dat geen stikstof uitstoot, zoals elektrische machines. Daarmee zou tijdens de bouwfase de uitstoot van stikstof met bijna een derde kunnen worden verminderd.
Bij de industrie gaat het om afspraken om de uitstoot te verminderen. De papierindustrie bijvoorbeeld wil in 2030 bijna 55 procent minder uitstoten.
In de agrarische sector is de opkoop van kalverhouderijen een effectief middel, maar wordt ook gekeken naar innovaties en stallen die minder stikstof uitstoten.
Ook is er vanuit de provincie Gelderland een pleidooi richting het Rijk om binnenvaartschepen sneller te verduurzamen. Als dit soort afspraken en doelen gehaald worden, betekent het dat de neerslag van stikstof in Gelderland met tien procent omlaag gaat in vijf jaar.

Honderden miljoenen euro's voor natuur

Daarnaast krijgt de provincie geld vanuit het Rijk om de natuur te versterken. Alle provincies hebben samen afspraken gemaakt met minister Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit over de verdeling van zo'n 2 miljard euro voor natuurmaatregelen.
Gelderland krijgt meer dan een kwart van dat bedrag. Dat betekent dat er honderden miljoenen euro's ingezet kunnen worden. Hoe dat geld gebruikt gaat worden, wordt begin 2021 besproken.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!