Nieuws

Moordzaak Didam: heeft man slaapwandelend zijn vriendin omgebracht?

Politie doet onderzoek in Didam.
Politie doet onderzoek in Didam. © Omroep Gelderland
DIDAM - Is het mogelijk dat een Didammer zijn vriendin heeft gedood tijdens het slaapwandelen? Die vraag staat deze maandag centraal bij de rechtszaak tegen de man die vorig jaar december zijn 24-jarige partner om het leven zou hebben gebracht.
De 29-jarige man wordt ervan verdacht zijn vriendin te hebben vermoord. Hij zou haar de keel hebben doorgesneden en in de hartstreek hebben gestoken. Het slachtoffer werd 22 december dood aangetroffen in hun appartement aan de Hooiberg in Didam. De verdachte is nog diezelfde avond aangehouden.

'Ik kan het mij niet herinneren'

In de rechtbank in Arnhem vraagt de rechter het de verdachte maandag op de man af: "Heeft u haar om het leven gebracht?" De verdachte zegt het zich niet te kunnen herinneren. "Ik weet alleen nog dat ik wakker werd naast haar en toen was ze al dood." De man begint daarna te huilen.
De verdachte beweert dat hij tussen 01.00 en 03.00 uur 's nachts twee uur heeft geslapen. Daarna was zijn vriendin dood. Deze beweringen worden betwist, omdat de man in die tijd appcontact met een cocaïnedealer zou hebben gehad en drank in Duitsland zou hebben gekocht.
De man uit Didam had een cocaïneverslaving en zou hiervoor in behandeling gaan. Hij zou bij de politie ook gezegd hebben dat hij zijn vriendin onder invloed had vermoord.

Verdachte onderzocht

De Didammer is op verzoek van zijn advocaat onderzocht in het Pieter Baan Centrum. "Uw advocaat wilde onderzoek naar de mogelijkheid dat het is gebeurd tijdens het slaapwandelen en de rechtbank heeft zich daarbij aangesloten", zei de rechter bij een eerdere zitting.
De moeder van de verdachte verklaarde ook dat haar zoon vroeger weleens slaapwandelde. Uit verschillende metingen is echter niet naar voren gekomen dat de verdachte ongewoon gedrag vertoont tijdens het slapen.

Kans op lagere straf

Als door deskundigen is vastgesteld dat een verdachte heeft gehandeld als gevolg van een slaapstoornis, dan kan dat tot een minder zware straf of mogelijk zelfs vrijspraak leiden. In dat geval is er namelijk geen sprake van opzet of voorbedachten rade.
Op basis daarvan is in 2002 een 18-jarig meisje vrijgesproken van poging tot moord op haar beste vriendin. Vandaag moet blijken wat de deskundigen van het Pieter Baan Centrum rapporteren en welke gevolgen dat heeft voor de strafeis van het Openbaar Ministerie.

Zie ook:

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!