Verdediging wraakt rechtbank in afpersingszaak De Groot

ARNHEM - De verdediging van de hoofdverdachte in de Hedelse afpersingszaak heeft woensdagochtend verzocht om een wraking van de meervoudige kamer van de rechtbank Arnhem. Als reden wordt de vooringenomenheid van de rechtbank genoemd. "Het onderzoek naar cliënt is allerminst gestaakt," zo liet advocate Benedicte Ficq weten, nadat ze eerder op de ochtend ook al tevergeefs om aanhouding had verzocht.

Ondanks dat het OM een afgeronde zaak presenteert, houdt de politie de hoofdverdachte nog altijd in de gaten. "Overal waar hij gaat en staat, wordt hij gevolgd," zo liet advocate Benedicte Ficq woensdagochtend weten aan de rechtbank in Arnhem.

Tevens noemde zij het gegeven dat de politie in totaal dertien incidenten rechercheert die allen mogelijk te linken zijn aan de afpersingszaak die woensdag wordt behandeld aan de rechtbank in Arnhem. Het verloop van die onderzoeken kan het huidige proces nog enorm beïnvloeden, zo is zij van mening.

'Ik krijg geen eerlijk proces'

De verdediging wil dat alles boven tafel komt, voordat deze zaak verder kan en wraakt daarom de rechtbank, die niet in ging op het verzoek van Ficq tot aanhouding van deze zaak.

Zodra de rechtbank om 10.30 uur laat weten niet over te willen gaan tot een aanhouding van de zaak, zet de verdediging het wrakingsmiddel in. Als reden voor de wraking van de rechtbank wordt mogelijke vooringenomenheid van de rechtbank opgevoerd door Ficq.

Ook de hoofdverdachte zelf ziet een voortzetting van de rechtszaak niet zitten. "Ik krijg geen eerlijk proces. Ik heb niets gedaan. En stel nou dat in de andere onderzoeken naar de andere incidenten iemand zegt: ik was het. Dan ligt het ineens allemaal heel anders."

Wrakingskamer moet nu oordelen

Het OM beaamt dat de bewijslast enkel voortkomt uit onderzoeksgegevens die stammen uit 2019. Maar het ontkent dat de verdachte nog altijd wordt onderzocht voor nieuwe feiten die samenhangen met de afpersing van fruithandel De Groot Fresh Group - de inzet van de rechtszaak die vandaag zou aanvangen.

De rechtbank noemde als reden niet over te gaan tot aanhouding van deze zaak dat ze geen interesse heeft in de andere onderzoeken. De rechtbank ziet deze zaak los van de andere onderzoeken.

De wrakingskamer zal nu moeten oordelen over het wrakingsverzoek, het is nu nog niet bekend hoe lang dat gaat duren.

Hoe het zit met de andere drie verdachten die moeten voorkomen in deze zaak is nog niet duidelijk.

Zie ook: Fruitimporteur jarenlang afgeperst na cocaïnevondst, verdachten voor rechter

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!
Meer over dit onderwerp:
ARNHEM GEMEENTE ARNHEM
Deel dit artikel: