Achterhoeker Eppink splitst Europese fractie af na overwinning Baudet

STEENDEREN - De drie parlementariërs van Forum voor Democratie in het Europees Parlement hebben hun partijlidmaatschap opgezegd nadat een ruime meerderheid van de leden achter partijleider Thierry Baudet bleek te staan. Dat maakte de Achterhoekse fractievoorzitter Derk Jan Eppink vrijdag bekend. Wel zullen zij het verkiezingsprogramma van de partij uit blijven voeren.

"Jammer", vindt het Gelderse kopstuk van de Statenfractie Arjan de Kok. "Het zijn allemaal harde werkers die zich hebben ingezet voor de partij. Zij willen zich verre houden van het antisemitisme en neonazisme. Maar dat geldt voor mij ook. De kritiek zit hem in de snelheid waarmee dat dan opgepakt wordt, maar er moet wel sprake kunnen zijn van hoor en wederhoor."

Daarmee doelt De Kok op de vermeende extremistische appjes binnen de jongerenafdeling van Forum voor Democratie (FvD). Onder meer de nasleep daarvan leidde afgelopen weken tot een ware politieke soap binnen de partij, waarbij de ene na de andere partijprominent zijn biezen pakte. Bij die uittocht sluit naast de fractie van het Europees Parlement nu ook negen van elf Statenleden uit Zuid-Holland aan. De Gelderse fractie blijft wel achter Baudet staan.

'Ideoloog en geestelijk vader'

"Maar we hebben enorme averij opgelopen", erkent De Kok. "Diep triest." Hij is wel heel blij dat 76 procent van de leden zich achter Baudet schaart. "Hij is onze oprichter, ideoloog en geestelijk vader van ons gedachtengoed. Die zet je niet met pek en veren de partij uit, en dat vinden de leden dus ook."

Volgens De Kok zal er nu een tijdelijk bestuur komen met Thierry Baudet en Olaf Ephraïm. "Dan moet er zo snel mogelijk een partijprogramma en een kieslijst komen." En mocht hij gevraagd worden, dan is De Kok bereidt zich beschikbaar te stellen voor de Tweede Kamer, erkent hij.

Zie ook:

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!
Meer over dit onderwerp:
ARNHEM POLITIEK STEENDEREN GEMEENTE BRONCKHORST
Deel dit artikel: