Frank geeft tips voor Sintgedichten

DUIVEN - Hij heeft een bloedhekel aan Sinterklaas, maar rijmen kan hij als de beste. Frank Los uit Duiven maakte al zo'n 80 of 90 sinterklaasgedichten. Naar eigen zeggen kent hij ze nog allemaal uit zijn hoofd.

"Ik houd niet van Sinterklaas", begint Frank zijn verhaal. "Vooral dat kostuum. Hij ziet er niet sympathiek uit met z'n baard en die jurk." Toch maakte de Duivenaar al tientallen 5 december-gedichten. "Voor de lol. Het is een spelletje dat je doet."

Frank verdient zijn boterham als illustrator, storyteller en websitebouwer. De creatieveling vindt het rijmen zo leuk dat hij zijn dichtregels nooit meer vergeet. "Als ik iets bedenk, dan blijft het hangen. Dat gaat vanzelf."

Veel mensen schieten in de stress bij de gedachte een sinterklaasrijm te moeten maken. Dat geldt niet voor Frank. .

De vijf tips van Frank:

  1. Verlicht eerst de stress door een kort gedicht te schrijven. Gewoon twee regels. Bijvoorbeeld: 'Ik heb een gezicht, en dit is mijn gedicht'. Dan heb je je taak volbracht en heb je rust. Daarna ga je het leuk maken.
  2. Bedenk: wat is leuk, bijzonder of irritant aan diegene over wie je een gedicht schrijft. Het gedicht is de roe van het sinterklaasfeest. Hiermee mag je iemand op z'n billen tikken. Maakt dit zo groot mogelijk. Overdrijf het. En zoek naar een grappige wending.
  3. Maak eerst een geraamte. Schrijf de zinnen op zonder dat het rijmt. Werk toe naar de clou.
  4. Zoek in je zinnen welke woorden het makkelijkste rijmen. Die zet je aan het einde van de zin.
  5. Als je het helemaal af wilt maken, dan rijm je om-en-om. Dat geeft variatie. Bijvoorbeeld: het ene woord rijmt op boom, de volgende rijmt op stoel. De volgende rijmt op oom, en de volgende rijmt op Roel.

Beluister hier nog meer rijmtips van Frank:

Tips sinterklaasgedichten Frank Los

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!
Deel dit artikel: