Monsterklus in Arnhems museum: nieuwe vleugel op glijbaan

ARNHEM - Museum Arnhem krijgt een nieuwe vleugel. Al sinds februari is de grote verbouwing aan het pand bezig. Vandaag wordt een zwevende vleugel boven een steile helling geplaatst en dat is best nog wel een flinke uitdaging.

De nieuwe vleugel ligt op een steile helling, een stuwwal. "Omdat de bovenlaag van die wal instabiel is kunnen we daar niets neer zetten. We moesten daarom op zoek naar een andere manier op het gebouw te plaatsen." legt aannemer Egbert-Jan Rots uit.

Het museum is aan een enorme verbouwing toe. Het sloot daarom in 2017 haar deuren. De boel is gestript en krijgt een fris uiterlijk. Daarbij word ook een nieuwe vleugel gebouwd zodat het museum nog meer ruimte heeft om dingen tentoon te stellen.

Bekijk hier de video over de operatie:

Meters boven stuwwal

De vleugel gaat 14 meter uitsteken boven de stuwwal. Een soort schoenendoos dat boven ene berg hangt. Om dit te bouwen moest Rots anders na gaan denken. "We hebben een techniek gebruikt die men eigenlijk alleen gebruikt bij bruggen bouwen. Dat we dit zo doen hier is vrij uniek." legt Rots uit. De vleugel ligt als het ware op een glijbaan en word langzaam naar zijn eindplek geschoven.

Museumdirecteur Saskia Bak kijkt met gezonde spanning naar de verbouwing. "het is ook echt ontzettend nodig. Het museum is te klein en voldoet niet meer aan eisen. Het is echt dichtgeslibd." Nu krijgt Bak er een nieuw museum voor terug. "Dat verdient deze plek ook. Bezoekers willen rondlopen in een fijne ruimte"

Bak heeft een beeld van het museum wat een soort huiskamer van de stad gaat worden. "Mensen moeten hier ook gewoon langs kunnen komen om een kopje koffie te drinken. Ook al zijn ze de week ervoor er nog geweest".

Als alles volgens plan loopt dat gaat het museum in 2022 weer open.

Bekijk hier een timelapse van de mega-operatie:

Zie ook: Mega-operatie in Museum Arnhem van start, kijk live mee

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!
Meer over dit onderwerp:
ARNHEM GEMEENTE ARNHEM
Deel dit artikel: