Horeca Wijchen op zwart als protest tegen 'uitzichtloze coronaregels'

WIJCHEN - Horecaondernemers in Wijchen zijn de sluiting in coronatijd zat. Ze vinden dat er maatregelen moeten komen. Om dit kracht bij te zetten komen ze vrijdag met een protestactie.

Voor alle horecaondernemingen wordt vrijdag een groot bouwscherm geplaatst met een doek en tekst erop. Daarmee zijn de verschillende zaken niet meer zichtbaar. Een symbolische waarschuwing voor wat er gaat gebeuren als de situatie blijft zoals deze nu is.

Bekijk hier de video:

Vertrouwen

"Ik heb na elke persconferentie slapeloze nachten", vertelt Kees de Louw, eigenaar van restaurant Thuis bij Fien en één van de initiatiefnemers. "Ik vind het steeds moeilijker om de rijksoverheid nog te vertrouwen."

Zijn omzet is met 70 procent gedaald, ondanks de twee traiteur-winkels die hij nu tijdelijk in zijn zaak heeft geopend. Zijn vaste personeel betaalt hij al 10 weken nog steeds door. "Daarmee bouw ik wel schulden op."

Normale leven

Hij denkt dat als er niets verandert er over een jaar heel veel zaken zijn verdwenen als tegen die tijd het normale leven weer een beetje op gang komt. Hij vindt dat er zicht moet komen op een opening van de horeca. Dat zou volgens hem in veel gevallen kunnen omdat er maatregelen zijn te nemen - of al zijn genomen zoals in zijn restaurant - die de gang naar de horeca veilig maken.

Hij vindt dan ook dat niet zomaar de hele horeca over één kam mag worden geschoren.

Collega's redden

Een andere oplossing is dat de overheid de financiële tegemoetkoming aan de getroffen horecaondernemers flink verhoogt. Dit zou ook veel collega's redden volgens De Louw. Er moet volgens hem nu wat gebeuren voordat het te laat is.

Bovendien zou het volgens De Louw ook langzaam de overige middenstand in Wijchen mee naar beneden trekken. De sluiting van de horeca zorgt in zijn algemeenheid voor minder toeloop naar het centrum. Volgens De Louw hebben veertig horecaondernemers ook getekend voor de actie. Dit staat volgens hem voor de hele Wijchense horeca.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!
Meer over dit onderwerp:
WIJCHEN GEMEENTE WIJCHEN
Deel dit artikel: