Sinterklaas doet coronatest voor huisbezoek

ULFT - Hulpsinterklazen en hulppieten in de Achterhoek maken zich op voor een andere Sinterklaasviering dan normaal. De discussie rond de kleur van de hulpjes van de Goedheiligman is inmiddels traditie geworden, maar het bezorgen van pakjes in coronatijd zorgt voor nieuwe kopzorgen.

“Helemaal het afstand houden, gooit wel roet in het eten”, aldus de hulpsinterklaas tijdens de pakjesavond van de familie Hermsen. “Het afstand houden is natuurlijk wel lastig. Die kinderen willen zó graag bij je komen, dus dat valt wel een beetje tegen.” Hoewel een aantal hulpsinterklazen uit de Achterhoek al in een vroeg stadium aangaf enkel online huisbezoeken te doen, is een fysiek huisbezoek volgens hulppiet Elène best mogelijk binnen de richtlijnen van het RIVM. Tijdens de huisbezoeken zet de eigenaresse van Vaye Musicaltheater naast zichzelf en de Sint, musicalpieten in die maximaal twaalf jaar oud zijn. Om helemaal zeker te zijn van de veiligheid, laten de volwassenen zichzelf uit voorzorg testen. “Ook omdat we bij verpleeghuizen en andere instellingen komen. dan vind ik het heel belangrijk”, zegt Vaye, wie negatief testte op het coronavirus. “Het is wel belangrijk om het heel zeker te weten. Een negatieve uitslag is goed, dus dan ga je lekkerder op pad.”

Naast de coronaperikelen blijft ook de zwartepietendiscussie een heet hangijzer, waardoor sommige hulpjes vaker of minder vaak door de schoorsteen moeten kruipen. In de Achterhoek stuiten de hulpsint en piet vooral op begrip. “We hebben wel vragen gekregen van: ‘Goh, het liefst zo zwart mogelijk’. Dan geven we aan voor de middenweg te gaan, dus donkere roetveegpieten”, vertelt de hulppiet. De reacties zijn volgens haar alleen maar positief. “Het gaat toch uiteindelijk alleen maar om de gelukkige gezichten van de kinderen”, vult de hulpsinterklaas aan. “En als je naar de zwartepietendiscussie kijkt, hebben we van alles wat. Ik denk dat we iedereen kunnen bedienen.”

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!
Meer over dit onderwerp:
REGIO8 ULFT GEMEENTE OUDE IJSSELSTREEK
Deel dit artikel: