Nieuws

Gemeente komt met corona-steunpakket, ook horeca wordt geholpen

Coronasteun voor Overbetuwse samenleving.
Coronasteun voor Overbetuwse samenleving. Pixabay © Pixabay
ELST - Om de samenleving door de pandemie te helpen, biedt de gemeente Overbetuwe een corona-steunpakket aan voor plaatselijke organisaties. Sportclubs, dorpshuizen en theaters maken allemaal kans op een vergoeding, maar ook de horeca krijgt extra hulp. Daarvoor is wel eerst toestemming van de raad nodig.
De coronacrisis heeft veel bedrijven en organisaties hard getroffen. Dat voelen ze vooral in hun portemonnee. Daarom biedt de gemeente Overbetuwe nu de helpende hand.
"Organisaties komen niet altijd in aanmerking voor landelijke of provinciale steun", weet wethouder Brigitte Faber. "Met onze maatregelen vertrouwen we erop dat we de financiële effecten van de crisis voor de Overbetuwse samenleving kunnen verzachten."
De lokale politiek komt dan ook met een flink steunpakket. Doel is om ervoor te zorgen dat maatschappelijke organisaties en non-profit instellingen de pandemie overleven. Dat houdt in dat onder meer dorpshuizen, sportclubs, het plaatselijke theater De Kik, maar bijvoorbeeld ook horecaondernemers kunnen rekenen op een tegemoetkoming.

Toestemming van de raad

Ten eerste hoeven horecaondernemers de rest van 2020 en voor het eerste kwartaal van 2021 geen extra belasting te betalen voor hun terrassen. Daarna geldt de regeling tot ze de deuren weer mogen openen. Voor theater De Kik wil de gemeente de kosten deels dekken.
Daarnaast hoopt Overbetuwe een portie van de huur voor gemeentelijke gebouwen kwijt te schelden. Mensen die gebruik maken van niet-gemeentelijke gebouwen krijgen dan mogelijk een apart bedrag, zodat ook zij hun huur kunnen betalen. Dat geldt vooral voor sportclubs en dorpshuizen.
Voordat Overbetuwe steun kan verlenen aan de horeca, het theater en de huurders, moet de gemeenteraad wel eerst instemmen met de plannen. De wethouder verwacht dat er ruim 190.000 euro nodig is voor het steunpakket.
Tot slot ontvangen vrijwillige jeugdorganisaties ook een compensatie. Daarvoor heeft het college geen toestemming nodig van de raad.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!