Ziekenhuizen in de wachtstand: '4 januari vaccineren? We horen ook graag hoe dan'

DOETINCHEM - Waar ziekenhuizen in Engeland volgende week al beginnen met vaccineren tegen corona, wachten de ziekenhuizen in Gelderland vooral nog op instructies van de landelijke overheid. "Minister De Jonge zegt nu 4 januari: wij horen ook nog graag hoe dan."

Tien dagen, zoveel tijd kregen de ziekenhuizen in Engeland om zich voor te bereiden op een coronavaccin. Vorige week vrijdag kregen ze van de Engelse regering de boodschap dat het vaccin van Pfizer/BioNTech daar 7, 8 of 9 december uitgerold kan worden.

Zo snel als het daar gaat, zo afwachtend is de situatie nog in Gelderland. De ziekenhuizen, waar bedrijfsartsen straks het zorgpersoneel gaan inenten, wachten vooral nog op instructies van de landelijke overheid. Een enkel ziekenhuis is zelfs nog helemaal niet bezig met de komst van een vaccin.

Te weinig spelregels

“Wanneer komt het vaccin beschikbaar? Hoeveel krijgen wij? Welke strategie stelt het RIVM voor? Er zijn nog te weinig spelregels gegeven door de overheid om beleid te ontwikkelen. Daar wachten we op”, illustreert een woordvoerder van Rijnstate ziekenhuis in Arnhem de vragen.

Wel houden ze daar half december een 'moreel beraad', een overleg tussen Raad van Bestuur en medisch specialisten over ethische kwesties. Daar zal het dit keer ook gaan over de verdeling van het coronavaccin.

Vertrouwen

“Minister De Jonge zegt nu 4 januari: wij horen ook nog graag hoe dan”, reageert woordvoerder Saskia Steenbergen van het Slingeland in Doetinchem en het Streekziekenhuis Koningin Beatrix in Winterswijk. "Maar wij zijn als ziekenhuis gewend ons eigen personeel in te enten tegen bijvoorbeeld de griep, dus we vertrouwen erop dat het goedkomt.”

Zie ook: 'We zijn nog steeds niet benaderd', verbazing bij locaties voor massavaccinatie

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!
Meer over dit onderwerp:
CORONA DOETINCHEM GEMEENTE DOETINCHEM
Deel dit artikel: